Átadták a Kálmán C. György-díjat

Radnai Dániel Szabolcs

Idén Radnai Dániel Szabolcs vehette át a fiatal irodalomkritikusoknak járó kitüntetést.

Radnai Dániel Szabolcs írásai a Jelenkor folyóiratban>

 

Radnai Dániel Szabolcs a BTK Irodalomtudományi Intézet XIX. századi osztályának munkatársa. Kritikái és publicisztikái többek közt az Alföldben, a Tiszatájban, a Jelenkorban, Műútban, a Helikonban, az Élet és Irodalomban és a Verso folyóiratban jelentek meg. Szolláth Dávid laudációjában elhangzott: „már most is sokfelé kitekint: ott van a repertoárban a kortárs irodalom több ága-boga, vagy a Kádár-korszak könnyűzenéje, és Petőfitől Tömörkény Istvánon át Bródy Jánosig, Moldováig és Téreyig nagyon különböző területeken otthonos. Mint látható, Kálmán C.-hez hasonlóan ő sem zárkózik el a populáris kultúrától” (a teljes beszéd a Literán olvasható).

Az ünnepélyes díjátadóra december 12-én került sor az Irodalomtudományi Intézet épületében (Budapest, Ménesi út 11–13.). A díjat, a névadó személyiségére emlékeztető egyedi tárgyat Kálmán C. György családja és volt kollégái adják át. A díjátadót minden évben – a névadó különleges intézeti szerepére is emlékezve – egy Mikulás napjához közeli időpontban tartják meg.

A Kálmán C. György irodalomkritikus-díj célja, hogy felhívja a figyelmet a sokoldalú, tájékozott, invenciózus, egyéni hanggal és karakteres véleménnyel rendelkező fiatal magyar irodalomkritikusokra. A díjat 2022-ben alapította a BTK Irodalomtudományi Intézet irodalomelméleti osztálya és a Literatura folyóirat, amivel egykori kollégájuk, Kálmán C. György munkásságának kívántak emléket állítani. A díjazottat az évente felkért külső szakmai tanácsadók javaslatai alapján a Literatura folyóirat szerkesztőségéből és az irodalomelméleti osztály munkatársaiból álló zsűri választja ki. A kitüntetést első alkalommal Melhardt Gergő vehette át.

 

(A képek forrása az Irodalomtudományi Intézet honlapja.)

2023-12-14 16:00:00