Díjat alapítottak Kálmán C. György emlékére

A szerk.

Melhardt Gergő veheti át első alkalommal a BTK Irodalomtudományi Intézet Irodalomelméleti Osztálya és a Literatura folyóirat közös kitüntetését.

Melhardt Gergő írásai a Jelenkor folyóiratban>

 

A Kálmán C. György irodalomkritikus-díj célja, hogy felhívja a figyelmet a sokoldalú, tájékozott, invenciózus, egyéni hanggal és karakteres véleménnyel rendelkező fiatal magyar irodalomkritikusokra. A díjat 2022-ben alapította a BTK Irodalomtudományi Intézet Irodalomelméleti Osztálya és a Literatura folyóirat, amivel egykori kollégájuk, Kálmán C. György (1954–2021) munkásságának kívántak emléket állítani. A díjazottat az évente felkért külső szakmai tanácsadók javaslatai alapján a Literatura folyóirat szerkesztőségéből és az Irodalomelméleti Osztály munkatársaiból álló zsűri választja ki.

Az irodalomkritikusi díjat első alkalommal Melhardt Gergő veheti át, aki jelenleg a PTE Irodalom- és Kultúratudományi Doktori Iskolájának doktorandusza és a PIM Digitális Irodalmi Akadémiájának munkatársa, irodalomkritikái és recenziói többek közt a BUKSZ-ban, az Élet és Irodalomban, a Jelenkorban, a Literaturában, a Magyar Narancsban, a Műútban és a Vigiliában jelentek meg.

Az első alkalommal megrendezett ünnepélyes díjátadóra december 6-án 11 órakor kerül sor a BTK Irodalomtudományi Intézet I. emeleti tanácstermében (Budapest, Ménesi út 11–13.). A díjat, a névadó személyiségére emlékeztető egyedi tárgyat családja és volt kollégái adják át. A díjátadót minden évben – Kálmán C. György különleges intézeti szerepére is emlékezve – egy Mikulás napjához közeli időpontban tartják meg.

Az Irodalomtudományi Intézet díjairól és a díjazottakról az intézet honlapján lehet tájékozódni.

 

(Forrás: iti.abtk.hu)

2022-12-02 18:00:00