Fesztivál Akadémia a Pannon Filharmonikusokkal

A szerk.

A Pannon Filharmonikusok július 22-én a Zeneakadémia nagytermében lép fel Bartók versenyműveivel, ezzel zárva idei, Refrén elnevezésű évadát.

 

A Fesztivál Akadémia (FAB) július 14-e és 23-a között Budapest különböző helyszínein zajló, mesterkurzusokkal, kamarakoncertekkel, könyvbemutatóval, filmvetítéssel tűzdelt zenei-összművészeti fesztivál. A szervezők idén teljes napot szenteltek Bartók Béla munkásságának, ennek zárásaként ad Bartók-estet a pécsi zenei együttes. A hangversenyen négy Bartók-versenymű hallható. Az 1. hegedűverseny szólistája Vilde Frang norvég hegedűművész, a karmester pedig Kelemen Barnabás. A 2. hegedűversenyben Kelemen Barnabás szólistaként lép fel, a karmester Andreas Ottensamer világhírű klarinétművész, karmester, a Berlini Filharmonikusok szólóklarinétosa, akinek évek óta dédelgetett terve válik valóra azzal, hogy Magyarországon dirigálja Bartók hegedűversenyét. A Brácsaverseny szólistája Maxim Rysanov, akit a mű felvételére még Kocsis Zoltán kért fel, mely terv sajnos már nem valósulhatott meg, ezért a mű előadásával a Pannon Filharmonikusok Kocsis Zoltánra is emlékezik. A brácsaverseny karmestere Sunwook Kim lesz, aki a 3. zongoraversenyben viszont zongoraművészként lép színpadra, a karmesteri pálcát Maxim Rysanovnak adva. A Divertimentót Andreas Ottensamer vezényli, közreműködik a FAB Kamarazenekar.

A Refrén elnevezésű évadban a Pannon Filharmonikusok több hangversenyén is megszólaltatta Bartók Béla versenyműveit, így a budapesti koncert az évad méltó zárásaként, összefoglalásaként is értelmezhető. A pécsi együttes azonban várja közönségét a következő évadban is: hisz a Pannon Filharmonikusok bérleteivel Ott van a Kodály Központban és a Müpában, illetve folytatja zenei sorozatát a bécsi Musikvereinban is.

 

 

(Forrás: PFZ)

2023-07-21 20:00:00