Páratlan Bartók-portré

A szerk.

A Pannon Filharmonikusok április 27-i pécsi műsorán Bartók négy hegedűre és zenekarra írt műve szólal meg. Az est szólistája Baráti Kristóf Liszt- és Bartók–Pásztory-díjas hegedűművész.

 
 

A műsort Bartók Béla két hegedűversenye keretezi, melyek közül az elsőt még huszonéves korában írta, és első komoly szerelmének ajánlotta. A 2. hegedűverseny mintegy harminc évvel későbbi, és az érett Bartókot hallhatjuk benne. A két hegedűverseny Bartók két, lényegében egy időben keletkezett hegedűrapszódiáját fogja közre. Az eredetileg hegedűre és zongorára írt darabok kíséretét Bartók zenekarra is meghangszerelte, így kvázi hegedűversennyé váltak. A rapszódiák Lassú és Friss elnevezésű tételeinek témáit erdélyi népi táncdallamok ihlették, melyek között magyar, román és rutén dallamokat is felfedezhetünk.

A koncert igazi kuriózum, hisz Bartók két hegedűversenye is ritkán szólal meg egy koncerten. „Talán nem is a mentális vagy a fizikai kihívást említeném, hanem az fontos számomra ebben az estben, a felkészülésben, ahogyan hosszú évek alatt körbeér egy repertoár az adott szerzőtől, ahogyan az előadó képes egy teljes ciklust átlátni, magáénak mondani” – hangsúlyozta Baráti Kristóf a nem mindennapi kihívást jelentő műsor kapcsán. „Fontos és tudatos vállalás a társulat részéről Bartók munkásságának ekkora szeletét egy estén a közönség elé tárni” – olvasható a Pannon Filharmonikusok közleményében. A Kodály Központban tartott koncertről koncertfilm is készül, melyet a Medici komolyzenei tévécsatorna is lead.

 

 

(Forrás: PFZ)

2023-04-26 20:00:00