Magyaros szakhét Pécsett

A szerk.

Moskát Anita és Jákfalvi Magdolna köteteiről, a bölcsész folyóiratokról és a legújabb Babits-kritikai kiadásról is szerveznek beszélgetést az idei magyaros szakhéten.

 

Az április 15-e és 18-a között zajló szakhét programjait idén a pécsi Civil Közösségek Házában és a PTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának Ifjúság úti campusának különböző helyszínein tartják. Április 16-án, kedden 17 órától Jákfalvi Magdolna A valóság szenvedélye: A realista színház emlékezete Magyarországon című kötetéről szóló beszélgetés veszi kezdetét. A színháztörténészt Müller Péter kérdezi, akinek kritikája is megjelent a kötetről a Jelenkor márciusi számában. Mindketten a PTE BTK professzorai. 18 órától Moskát Anitával Kisantal Tamás, a Modern Irodalomtörténeti és Irodalomelméleti Tanszék oktatója beszélget. Az író és szerkesztő novelláskötetéről, A hazugság téziseiről Fehér Renátó ajánlóját közölte a Jelenkor Online. A keddi beszélgetések helyszíne a Civil Közösségek Háza.

Április 17-én, szerdán 14 órától Giga-Babits címmel zajlik a Babits Mihály összes versei 2: 1906–1910 című kötet bemutatója. Babits Mihály műveinek kritikai kiadása a modern magyar filológia egyik nagyívű vállalkozása. A HUN-REN BTK Irodalomtudományi Intézetében zajló Babits-kutatásról és a kritikaikiadás-sorozatról Kelevéz Ágnessel és Szénási Zoltánnal Mekis János, a Modern Irodalomtörténeti és Irodalomelméleti Tanszék oktatója beszélget. 18 órától Irodalmi bölcsészlapok a nyolcvanas évek alternatív kultúrájában címmel kezdődik beszélgetés, melynek résztvevői Takáts József és Mekis János irodalomtörténészek, a Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet oktatói, a beszélgetést Havasréti József moderálja. Mindkét szerdai rendezvény helyszíne a PTE BTK E/527-es terme (Ifjúság útja 6).

Az irodalmi beszélgetéseken túl filmklubbal, könyvklubbal, workshoppal, konferenciával és sportprogramokkal várják az érdeklődőket a szervezők. A programok részleteiről a magyaros szakhét Facebook-oldala folyamatosan frissülő hírekkel jelentkezik. A rendezvényekre a belépés ingyenes.

 

(Bélyegkép: Moskát Anita. Forrás: a szerző írói blogja.)

2024-04-11 11:00:00