Kovács András Ferenc Költészeti Díj

A szerk.

A Látó folyóirat és az Aranka György Alapítvány költészeti díjat alapít Kovács András Ferenc emlékére.

 

 

Kovács András Ferenc hatvannégy éves korában elhunyt, a jelenkori magyar lírában kiemelkedő életművét hagyva hátra, amely értékes példa marad a kortársak és az utódok számára is. A Látó szépirodalmi folyóirat a marosvásárhelyi Aranka György Alapítvánnyal közösen a költő emlékére költészeti díjat alapít. A kitüntetésben hatvanötödik életévüket be nem töltött, magyar nyelven alkotó költők részesülhetnek, akiknek költészetére jellemző a formai tudatosság, a kíváncsiság, a más kultúrák felé való nyitottság, a nyelv mesteri kezelése, valamint a társadalmi és közéleti érzékenység. A díjat évenként egyszer, a magyar költészet napja környékén Marosvásárhelyen adják át a szakmai kuratórium döntése alapján.

A kuratórium tagjai: André Ferenc, Balázs Imre József, Codău Annamária, Markó Béla, Mészáros Márton, Porogi Dorka és Szabó Róbert Csaba. Az elismerés kétezer eurós pénzjutalommal jár, amelyet a Maros Megyei Tanács és Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala támogat.

A 2024-es díjazott nevét április 11-én, a magyar költészet napján hozzák nyilvánosságra. A díjátadót április 13-án, szombaton a Studium Hubban tartják.

2024-03-26 11:31:59