Átadták a 2023-as Szépíró díjakat

A szerk.

Lapunk főszerkesztője, Ágoston Zoltán munkáját is elismerték.

 

 

 

 

 

A Szépírók Társasága által 2001-ben alapított díj az évek során számos változáson ment keresztül. Eredetileg vers, próza és kritika kategóriában osztották ki, a 2014 és 2017 közötti kényszerű szünet után 2018-tól kezdve pedig vers/próza, valamint kritika/esszé kategóriában díjaztak. 2019-ben a Társaság megalapította a Junior Szépíró-díjat, amellyel 35 év alatti, bármely műfajban alkotó irodalmi szerző munkáját ismerik el. 2021-ben a társaság egykori alelnökének emlékére alapították meg Kéri Piroska-díjat, amelyet jeles irodalomszervezők számára osztanak ki. Idén Hetényi Zsuzsa és a Magyar Műfordítók Egyesülete a Szépírók Társaságával együttműködve két évre létrehozta az Alternatív Tóth Árpád-díjat, amely szintén a Szépíró-díjakkal együtt adnak át.

A Szépíró-díj kuratóriumát 2018 óta három évre kérik fel. 2021-ben Deres Kornéliát, Németh Gábort és Péntek Orsolyát jelölték kuratóriumi tagoknak, így az idei díjazottak az ő döntésük alapján kapták meg az elismerést.

Október 28-án a budapesti Három Hollóban a Szépíró-díjat szépirodalom kategóriában Danyi Zoltán, értekező próza kategóriában Deczki Sarolta kapta. A Junior Szépíró-díjat Borda Réka vehette át. A Kéri Piroska-díjjal Ágoston Zoltán irodalomszervezői munkásságát ismerték el, műfordítói tevékenységéért pedig az Alternatív Tóth Árpád-díjat a magyar irodalmat hollandra fordító Alföldy Marinak és az oroszra fordító Vjacseszlav Szeredának ítélték oda.

(Fotók: Oláh Gergely Máté)

2023-10-30 16:02:35