Zeneszüret Fesztivál 2023

A szerk.

A Filharmónia Magyarország 2023-ban is megrendezi hagyományos őszi, klasszikus zenei fesztiválját Pécsett, ezúttal közel 20 helyszínen, több mint 300 fellépővel.

 

Az egyhetes Zeneszüret Fesztivál legfontosabb célja az, hogy kimozdítsa a koncerttermek falai közül a zenét, és közel hozza azt az emberekhez. Utcákon, tereken és egyéb különleges helyszíneken csendülnek majd fel könnyed dallamok, de persze lesz Opera Gála, és érkezik Puccini A fecskéje is nem kisebb világsztárral, mint José Curával.

A szeptember 4-én kezdődő, egy héten át zajló kavalkád rengeteg ingyenes programot is magába foglal, melyek előzetes regisztrációt sem igényelnek. Az idei Zeneszüreten az opera van fókuszban – a koncerttermekben és szabadtéren egyaránt. A Széchenyi téren felállított szabadtéri színpadon egész héten át érkeznek a klasszikus zene könnyedebb, játékosabb oldalát megragadó fellépők, hidat építve a komolyzene és az opera felé.

A Szent Efrém férfikar, a Vivat Bacchus és a komoly- és cigányzenében egyaránt otthonosan mozgó virtuózok, a Jávorkai Brothers mellett érkezik Janklovics Péter is a Zenegyűlölő 1.0 című műsorral és a Danubia Zenekarral. A Zenegyűlölő a stand-up komédián keresztül mutatja be, hogy a komolyzene iránti rajongás nem is annyira ördögtől való. Pál István „Szalonna” és Bandája a magyar népzene segítségével Kodály nyomába ered, a Band of Streets pedig New Orleans-i stílusú utcazenével hoz pörgést a fesztivál életébe. Azok sem maradnak program nélkül, akik a zenén túl érdekes sztorikat is szeretnének hallani az opera világából: a „Szerelem opera idején” szeptember 5-én érkezik.

Nem csak a Széchenyi téren csendül fel egész héten a könnyed, de minőségi zene: Baranya-szerte feltűnik az „Úton a kultúra” mobilszínpad, Pécsen pedig flashmobok, játszótéri koncertek és belvárosi térzene szól majd több napon át. Emellett szombaton muzsikáló erdő, vasárnap pedig családi napi ringató koncert és hangszersimogató lesz a Zsolnay Negyedben.

Zenei ínyencségként szeptember 7-én és 9-én Puccini La rondine (A fecske) című darabja hangzik fel a Kodály Központban a Pannon Filharmonikusok tolmácsolásában. Karmesterként érkezik a világ egyik legnagyobb tenorjának tartott José Cura, aki tavaly csatlakozott első alkalommal a fesztiválhoz. A fecske hangulata a bécsi operettek világát, a Párizsban és a Riviérán játszódó cselekménye azonban a Bohémélet és A kaméliás hölgy történetét idézi.

Szeptember 8-án az Opera Gálán José Cura a debreceni Kodály Filharmonikusok és a szintén debreceni Kodály Kórus mellett olyan világhírű barátaival lép fel, mint Ester Pavlu (mezzoszoprán) és Piero Terranova (bariton). A legismertebb operaklasszikusok csendülnek majd fel: Bizet Carmenjéből, Puccini Toscájából, Mascagni Parasztbecsületéből, valamint Verdi négy operájából, az Otellóból, a Nabuccóból, az Aidából és a Don Carlosból hallhatunk részleteket.

A Zeneszüret Fesztivál záróakkordját Francesco Finotti orgonaművész, az 1978-as Nemzetközi Liszt Ferenc Orgonaverseny győztese szólaltatja meg szeptember 10-ei koncertjén a Bazilikában.

 

 

(Forrás: Filharmónia. Bélyegkép: José Cura. Fotó: Zoe Cura)

2023-08-28 12:00:00