Pécs zenei élete

A szerk.

A PTE Művészeti Karán Pécs zenei élete 1923-tól napjainkig címmel rendeznek konferenciát. A szervezők előadók jelentkezését várják.

 

Pécs magas színvonalú zenei élete hosszú időre nyúlik vissza. A Pécs zenei élete 1923-tól napjainkig című konferencia annak a 100 esztendőnek zenei történéseivel kíván foglalkozni, amióta az Erzsébet Tudományegyetem Pécs városába költözött. A kulturális gyökerek, a különböző alkotói vagy előadóművészi életutak, események, zenei együttesek, a zenei oktatás és különféle kutatások együttesen alakították a mai Pécs sokszínű zenei közegét.

A szervezők olyan előadásokat várnak, melyek a pécsi zenei élet egy-egy intézményéhez, koncerthelyszínéhez, zenei együtteséhez kapcsolódnak, vagy zenepedagógiai, történeti, gazdasági, szociológiai, építészeti szempontból közelítenek a témához. Az előadások lehetnek esettanulmány-szerű vizsgálatok vagy tágabb horizontú, összefoglaló tanulmányok, melyek Pécs zenei életének bővebb megértését, újabb megvilágításait adhatják. Szívesen várják Pécs városához kötődő zeneszerzők életének, egyes munkáinak vagy a művek bemutatóinak elemzését is.

Az előadások maximum 20 percesek lehetnek. Jelentkezni a tanulmányok összefoglalójával lehet a konferencia honlapján. A jelentkezés határideje: 2023. szeptember 15. A beérkező pályázatokból a konferencia tudományos bizottsága a tartalmi kivonat alapján dönt, és a szervezők a jelentkezőket szeptember 25-ig értesítik a döntésről.

A konferencia időpontja: 2023. október 14–15., helyszíne a PTE Művészeti Kar Zeneművészeti Intézetének Liszt Ferenc Hangversenyterme. A tanulmányokból online publikáció is készül, amely a későbbiekben könyv formájában is megjelenik.

Az érdeklődők számára a konferencián való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, melyet szintén a konferencia honlapján lehet megtenni.

Jelentkezés és további információk: https://art.pte.hu/hu/pecs-zenei-elete-1923-2023-konferencia

 

(Bélyegkép: Liszt Ferenc pécsi szobra, készítette Varga Imre. A kép forrása: Köztérkép)

2023-08-16 16:00:00