Az Apokalipsáról

Repar, Primož  alkalmi írás, 2004, 47. évfolyam, 10. szám, 977. oldal
Lapszám letöltése
PDF-ben

Az Apokalipsa a kulturális élet keresztmetszetét nyújtó havi lap, illetve kiadó.

Egyszóval az eleven kultúra »baráti köre«. Informális csoport – költők, filozófusok, esszéisták, tudósok, írók, művészek, festők, építészek és mások, sokan közülük együtt indultak tizenegy évvel ezelőtt. Kapcsolatot és dialógust teremt az alkotó személyiségek között, akik a legfőbb alapját képezik annak a kulturális progressziónak, melyet az Apokalipsa, mint az alcíméből is kitűnik (Revija za preboj v živo kulturo – ‘Az eleven kultúra áttörésének folyóirata’), kezdettől fogva követ. Kiadóként ez ideig közel nyolcvan könyvet, különféle filozófiai, művészeti, próza- és versesköteteket publikáltunk – beleértve természetesen a haikut mint speciális műfajt –, műfordításokat és szlovén irodalmat is. Társalapítói vagyunk a World Haiku Associationnek is.

De mit is jelent a Folyóirat a folyóiratban program?

Az elmúlt évek során nemcsak valamiféle marginális helyzetben tengődtünk (Szlovénia 1991-es függetlenné válása után egy évvel indítottuk lapunkat), hanem létrehoztuk az egyik legelevenebb kortárs szlovén kulturális folyóiratot, és elhatároztuk, hogy nemzetközivé válunk, összefogva a hasonló tapasztalatokkal rendelkező partnerekkel. A kezdeményezés társalapítói Primož és Stanislava Repar. A Másnak vagy a Különbözőnek nem ellenségnek, hanem egy másik személynek kellene lennie. Jelenleg kilenc közép- és délkelet-európai folyóirat mutatja be egymást a saját nyelvén. Ezúttal az Apokalipsa mutatkozik be a Jelenkorban. Aztán majd a Jelenkor az Apokalipsa 85. számában.

Miért épp az Apokalipsa?

Talán a különleges szándékai miatt. A víziók, a szellem és a reveláció, az eszmék intellektuális és kreatív sokszínűsége miatt. A művészi és alkotói szabadsága miatt.

Nagy izgalommal várjuk a magyar olvasót, és nagy izgalommal tekintünk az új párbeszéd elé!