Kővilág-irodalom

Jelenkor-ajánló, 2014. március

A szerk.

Megjelent a márciusi Jelenkor. A friss számot Bogdan Wojdowski regényével és a Závada Péterrel folytatott beszélgetéssel ajánljuk Olvasóink figyelmébe.

 

A márciusi szám tartalomjegyzéke >>

 

“Egy lengyel származású zsidó regényíró” – az 1930-ban született Bogdan Wojdowskit fordítója, Pálfalvi Lajos mutatja be esszéjében. Wojdowski 1971-ben megjelent, önéletrajzi alapú regénye, a több nyelvre lefordított, de még mindig nem kellőképpen ismert A holtaknak vetett kenyér a varsói gettó világát jeleníti meg. A mű elbeszélője és főszereplője a tízes évei elején járó fiú, aki fokozatosan kénytelen szembesülni a korábbi értékek és körülmények érvénytelenné válásával.  A gettó hétköznapi életét, a gettó előtti emlékeket és a gettón kívüli szakrális-történeti időt ötvöző regény a realista elbeszéléstől a belső monológon át a beszélgetésfoszlányokig számos stílust magába foglal. Wojdowski sosem tudott szabadulni attól, ami történt, és végül képtelen volt tovább hordani terheit: 1994-ben véget vetett életének. A regényből választott részlet mellett Pálfalvi Lajos esszéje olvasható honlapunkon.

“Egy szót írok, az is rímel.” Závada Péterrel két fiatal pécsi irodalmár, Mohácsi Balázs és P. Simon Attila beszélgetett. Az interjú itt olvasható részletében a költő a vers, a rap és a slam poetry kapcsolatáról, irodalmi pályakezdéséről, a költészeti hagyományhoz való viszonyáról beszél.

2014-03-11 15:00:00