Éves lapzárta: László Emese

A szerk.

Év végéhez közeledve rövid visszatekintésre kértük néhány szerzőnket. Mai válaszadónk: László Emese.

László Emese írásai a Jelenkor folyóiratban>

 

Mely szövegeket emelnéd ki a Jelenkor idén megjelent szépirodalmi publikációi közül?
A sok emlékezetes szöveg közül hármat említek. Borbély Szilárd új sorozatából a Pegazus, szárnyak című verset. Nagyon izgalmas, hogy annak a világnak az emlékezete, melyet a Nincstelenekből ismerhetünk, hogyan vesz fel lírai anyagként egészen más hangsúlyokat. Ritkán lehet olyan megindító, ugyanakkor technikailag–retorikailag bravúros költeményt olvasni, mint Kőrizs Imre Memóriaszivacsa. Szvoren Edina kétségkívül az egyik legfontosabb magyar novellista; Újkefe című novellája az áprilisi Jelenkorban hozza a tőle megszokott magas színvonalat.

 

Mit tartasz az év legfontosabb értekező szövegének (kritika, esszé, tanulmány) folyóiratunkban?

Érdeklődéssel olvastam az év első két lapszámában (január, február) megjelent blokkot Tormay Cécile és „társai” újraértékeléséről. Fontosnak tartottam Takáts József „széljegyzeteit” György Péter Állatkert Kolozsváron című könyvéhez a decemberi számban. Ezen kívül több érdekes interjút is olvastam idén a Jelenkorban, például a Balassa Péterrel foglalkozókat, legutóbb pedig Kálmán C. György beszélgetését Bojtár Endrével.

 

Melyik szöveget tartod a legemlékezetesebbnek a Jelenkor honlapjáról?

A honlapon olvastam először Tóth Krisztina Megint büdös a víz című felkavaró szövegét.

 

Melyik volt a legjobb magyar, illetve világirodalmi kötet 2013-ban? Melyik idegen nyelvű könyv magyar fordításának örülnél legjobban?

Idén a legemlékezetesebb magyar könyv számomra Tompa Andrea Fejtől s lábtól című regénye volt. A világirodalomból Terézia Mora Das Ungeheuer című könyvét emelném ki. Remélem, hogy Mora nagyszerű regénye hamarosan magyarul is olvasható lesz. Egészen más kategória, de nemrégiben olvastam Gilbert Adair A Closed Bookját, remek könyv, érdemes volna lefordítani.

 

Az "Éves lapzárta" rovat korábbi válaszadói:

Keresztesi József >>

Vörös István >>

Deczki Sarolta >>

Takáts József >>

Kálmán C. György >>

2013-12-30 16:00:00