Éves lapzárta: Turi Tímea

Turi Tímea

Ismét megkértük szerzőinket, hogy összegezzék nekünk a múlt évet. Turi Tímea válaszait olvashatják.

Turi Tímea írásai a Jelenkor folyóiratban>

(1) Milyen könyvet olvastál legutóbb, hogy tetszett?

Sajnos vagy nem sajnos több könyvet olvasok könyv előtti állapotban, mint könyvként, így lektorálandó kéziratot olvastam legutóbb is, amiről természetesen most nem fogok válaszolni.

A legutóbbi valóban nagyszerű olvasmányélményem viszont Anne Carsontól a Vörös önéletrajza volt Fenyvesi Orsolya fordításában, ami az Időmérték sorozatban jelent meg nálunk, a Magvetőnél. Anne Carson talán még kevéssé ismert a magyar olvasók előtt, pedig lenyűgöző szerző, ez a most megjelent verses regénye egy modern Héraklész-átirat. Egyszerre leheletfinom és brutális, kiemelkedő minőségű olvasmány.

 

(2) Melyiket tartod az idei év legjobb magyar és világirodalmi kötetmegjelenésének?

A kérdés magyar részére nyilván nagy lesz a válaszok közötti konszenzus: Nádas Péter Világló részletek című könyvére nagyon régen vártunk, és még nagyon sokat fogunk róla beszélni. Világirodalomból azonban muszáj megint egy magvetős könyvet mondanom: Karl Ove Knausgaard Szerelem című kötete magával ragadó, nagyon közeli, az olvasót sokáig kísérő, korszakos könyv.

 

(3) Idén mi volt számodra a legfontosabb, legemlékezetesebb művészeti élmény (koncert, film, színház, kiállítás)?

A Budapest Bábszínház Csillagszemű juhász-előadása. Végig élvezhető volt felnőtt fejjel is, és jó sokat lehetett utána vitatkozni a gyerekkel, hogy a juhásznak vagy a királynak volt-e igaza. Nem jutottunk dűlőre.

 

(4) Melyeket tartod az év legfontosabb publikációinak a Jelenkor folyóiratból és/vagy a Jelenkor Online-ról?

Kettőt is mondanék a printből, mindkettő a nyári dupla számban jelent meg: Wolf Biermann önéletírásának részletét Szijj Ferenc, illetve Jonathan Franzen esszéjét Sári B. László fordításában. Mindkét megjelenés igazi kuriózum.

Az online felületen pedig nagy kíváncsisággal figyeltem a harmincas listákat, mert kellenek az ilyen vitaalapok. 

2018-01-01 09:00:00