Éves lapzárta: Fekete Richárd

Fekete Richárd

Évösszegző körkérdés a Jelenkoron, Fekete Richárd válaszaival.

Fekete Richárd írásai a Jelenkor folyóiratban>


(1) Milyen könyvet olvastál legutóbb, hogy tetszett? 

Keresztesi József Mit eszik a micsoda? című kötetét ma este olvastam el (kb. negyvenedjére) a lányomnak lefekvéshez. Még mindig imádom. Előtte Finy Petra A Fehér Hercegnő és az Aranysárkány című mesekönyvét olvastam újra (másodszor, saját szórakoztatásra), csodaszép kiadvány egy különleges mesével.

Karácsonyra megkaptam a Naplóromokat Kőrössi P. Józseftől. Az első nekifutás a könyv feléig tartott. Még nem döntöttem el, hogy tetszik-e.
 

(2) Melyiket tartod az idei év legjobb magyar és világirodalmi kötetmegjelenésének?

A legjobb megítéléséhez nem vagyok elég naprakész, általában komoly csúszásokkal férek hozzá a friss címekhez. A magyar megjelenések közül számomra Várady Szabolcs verskötete vált a legfontosabbá. Évek óta nem írtam kritikát, a De mennyire viszont azonnal meghozta a kedvem.

A világirodalmi restanciáim még komolyabbak. Kevés könyvet olvastam idén, amit nem magyar szerző írt. Tavaly Kij Johnson Vellitt Boe álom-utazása című kisregényét szerettem leginkább, lényegében egy Lovecraft spin-offról van szó. Az idei világirodalmi olvasmányélményeim nem értek fel hozzá.
 

(3)    Melyeket tartod az év legfontosabb publikációinak a Jelenkor folyóiratból és/vagy a Jelenkor Online-ról?

A printből minden számban volt olyan szöveg, amit szerettem. A versek közül a Téglalap rezonált bennem a legtovább Poós Zoltántól, a prózatermésből pedig Terézia Mora Simon című novellája. Szerettem a novemberi számban megjelent Fassbinder-drámát is. Ezzel együtt nekem idén inkább az értekező szövegek bizonyultak maradandónak: György Péter kritikája Csoóri Sándor naplójegyzeteiről, Lőcsei Péter Weöres-dolgozata, Tverdota György A város peremén-elemzése, Jankovics József tanulmánya Mészöly Miklós és a régi magyar irodalom kapcsolatáról, Radics Viktória és Marno János levélbeszélgetése Tandoriról, illetve Hévizi Ottó és Takáts József egymást követő dolgozatai nagyon izgalmas olvasmányok voltak.

Az Online-ról a Nádori Lídia-interjút olvastam nagy érdeklődéssel, illetve a műhelybeszélgetést Csordás Katával (több ilyenre volna szükség).
 

(4)    Milyen kulturális változásoknak örülnél a 2020-as évben? 

A „kulturális változás” szókapcsolattól egy ideje összeszűkül a gyomrom. Ha jövőre nem lenne egy rendszerszintű kulturális átalakítás sem, annak nagyon tudnék örülni.

2020-01-02 17:00:00