Egyéves a Versum

A szerk.

Nemzetközi költői minifesztivállal ünnepli születésnapját a Versum.

A Versum külföldi költészettel foglalkozó honlap, azért jött létre egy éve, hogy a magyar könyvpiacról kiszorult nemzetközi lírát ismét láthatóvá tegye. Mint független költészeti magazin, fordítói műhely, online fórum igen gazdag évet tudhat maga mögött. Ahhoz azonban, hogy továbbléphessenek, hogy még elmélyültebb, profibb és aktívabb módon legyenek képesek a nemzetközi költészeti szcéna hazai bemutatását és népszerűsítését végezni, most az olvasók támogatását kérik. Első születésnapjuk alkalmából olyan támogatói estet szerveznek, mely egyben díjátadó és nemzetközi költészeti fesztivál is. Azt kérik, hogy akinek fontos az ügy, amit a Versum képvisel, jöjjön el december 10-én a Gólya Presszóba (Budapest VIII. ker., Bókay János u. 34.), hallgassa meg nemzetközi vendégek felolvasását, legyen jelen az első Versum-díj átadásán, és vigyen haza valamit az erre az alkalomra készült támogatói ajándékok közül. A helyszínen kapható Versum-táska, valamint az INK Letterpress nyomda, illetve az Alajbeg Afrodite grafikus által tervezett vers-képeslapok megvásárlásával támogathatják a lap további munkáját, illetve segíthetik a Versum hivatalos folyóirattá alakulását.

Az este egyben minifesztivál is. Fellép a brazil Márcio-André, aki hangköltészeti performanszával alapozza majd meg a felolvasások hangulatát. Őt az amerikai Sam Taylor, a horvát Marko Pogačar és a francia Franck Fontaine követi majd a színpadon. A versek mindig az eredeti nyelven szólalnak meg, miközben a magyar fordításokat kivetítik.

A szerkesztők arra törekednek, hogy ne csak a nemzetközi líra fórumaként töltsenek be hiánypótló szerepet, de a versfordítás elismertetése terén is. A felolvasásokat követően ezért sor kerül az első alkalommal kiosztott Versum-díj átadására. A díj maga az elismerő oklevél mellett egy eredeti kép lesz, Szüts Miklós festőművész felajánlásából. A zsűri tagjai: Deres Kornélia, Nádasdy Ádám, Rácz Péter, Szüts Miklós és a szerkesztőség részéről Szabó Marcell. Első körben az öt legjobbnak ítélt versfordítást választották ki, melyek a következők lettek:

Christine Lavant: [Te, a tébolyultak védőszentje] – Farkas Péter
John Glenday: Undark – Bajtai András
Rainer Maria Rilke: A teremben – Halasi Zoltán
Anne Sexton: Öreg törpeszív – Fenyvesi Orsolya
Petr Borkovec: Szonogram – Vörös István

Hogy ezek közül végül melyik kapja meg a Versum-díjat, az a december 10-i esten derül majd ki.

Az est zárásaként a „monokróm lo-fi szobapop” zenét játszó Le Hjärta együttes lép fel.

A fellépők:

Franck Fontaine (1975) francia író, kurátor, kiadó. Kortárs irodalmi, építészeti és képzőművészeti kollokviumok szervezőjeként dolgozott. Kiállítása nyílt saját fotóiból, rajzaiból és installációsorozataiból. Könyvei: hôtel univers, précis d’éventration du sujet, LSD(s). Pályáját az IVP (Interruption Volontaire de la Parole) performance-sorozattal kezdte. A budapesti Cave Canem galéria vezetője. 

Márcio-André (1978) a kortárs brazil és nemzetközi performansz- és hangköltészeti színtér egyik legmarkánsabb figurája. Installációival, radikális fellépéseivel és rövidfilmjeivel számos nemzetközi fesztivál visszatérő, elismert előadója. Generációja egyik legnagyobb hatású, leginvenciózusabb költőjeként tartják számon Brazíliában. A jelenleg Budapesten élő művész épp egy menekültekről szóló dokumentumfilmen dolgozik. A Transit Zone munkacímű dokumentumfilm anyagát a Keleti Pályaudvaron rögzítette augusztus második felében.

Marko Pogačar 1984-ben született Splitben. A zágrábi egyetemen szerzett diplomát összehasonlító irodalomtudomány szakon. A Zarez irodalmi hetilap, és a Quorum irodalmi folyóirat szerkesztője. Eddig öt verseskötete, továbbá egy próza- és egy publicisztikakötete, valamint két esszékötete jelent meg. Műveit több nyelvre lefordították. Magyarul eddig A káosz vigasza (Jelenkor, Pécs, 2009) című antológiában, illetve folyóiratban a Kalligram 2009/7-8-as és a Tiszatáj 2012/6-os, fiatal horvát lírát bemutató számaiban jelentek meg versei.

Sam Taylor költő az Egyesült Államokból. Két kötete jelent meg Body of the World (Ausable/Copper Canyon Press) és Nude Descending an Empire (Pitt Poetry Series) címmel, az idei Amy Lowell Költészeti Utazó-Ösztöndíj nyertese. A Wichita Állami Egyetemen tanít kreatív írást.

 

2015-12-07 16:30:00