Irodalmi program-dömping

A szerk.

Jövő héten Pécsett nehéz dolga lesz annak, aki a jobbnál jobb programok között igyekszik válogatni.

 

 

 

Závada Péter Pécsett is bemutatja új, Mész című kötetét. A helyszínt és a finom italokat a Pécsi Kávé barista csapata biztosítja. A szerzővel Mohácsi Balázs kritikus, a Jelenkor Online szerkesztője beszélget.

Annak ellenére, hogy a kötet egészen friss, már jó néhány recenzió megjelent róla, és a kritika eddig kedvezően fogadja. „Závada kötete identitás-, párkapcsolati és családi problémákkal, mindenekelőtt az anya elvesztésével igyekszik számot vetni – komoly kötettel van dolgunk. Az apróbb fenntartások ellenére a Mész egészen biztosan az idei líratermés kiemelkedő darabjai között van.” – írja Mohácsi Balázs.

 

Akiket inkább a komoly tudomány vonz, azok ugyanebben az időpontban Milbacher Róbert irodalomtörténész új tanulmánykötetének bemutatóján vehetnek részt.

A kötet a „nemzeti irodalom” klasszikusainak (Kölcsey, Vörösmarty, Petőfi, Radnóti) életművébe és nagy kanonikus művek (Hymnus, Nemzeti dal, Nem tudhatom) értelmezésébe enged betekintést, bemutatja, hogy az irodalom miként járult hozzá a modern magyar nemzet létrejöttének folyamatához. A jól ismert, sőt kívülről tudott művek új szempontú értelmezései kollektív identitásunk újragondolására adnak alkalmat. A szerzővel Kucserka Zsófia irodalomtörténész beszélget.

 

Szerdán és csütörtökön is tart a Nőuralom!? című konferencia. A változatos – kerekasztal-beszélgetésekből, kamaradarabokból, tudományos előadásokból álló – programból egy csütörtök délelőtti beszélgetést kifejezetten ajánlunk. A résztvevők kivétel nélkül lapunk közeli munkatársai: Z. Varga Zoltán és Kucserka Zsófia fog Bozsoki Petra moderálásával beszélgetni férfi költők nőképeiről.

 

Harminckilencedik alkalommal kerül megrendezésre az Irodalmi Diszkó, amelynek következő vendége Totth Benedek lesz. A korábban műfordítóként ismert szerzőnek tavaly jelent meg a Magvető Kiadónál az első regénye, a nagy kritikai visszhangot és olvasói sikert arató Holtverseny. Totth Benedekkel Stemler Miklós beszélget. Az irodalmi programot a Klusters zenekar koncertje követi.

 

A hétvégén pedig a PTE BTK Irodalom Tanszékei és a Kronosz Kiadó által szervezett irodalomtudományi konferencián vehetnek részt az érdeklődők. A konferencia előadásai Thienemann Tivadar életművének többféle összefüggését elemzik, tisztelegve a tudós nagyhatású munkássága előtt. Az előadók soraiban olyan neves tudósok szerepelnek, mint Dávidházi Péter, Gyáni Gábor, Havasréti József, Lengvári István, Nagy Imre, Pléh Csaba, Rákai Orsolya, Takáts József, Thomka Beáta, Ujváry Gábor.

 

2015-10-09 18:00:00