Kiss Tibor Noé Békés Pál-díjas

A szerk.

Március 27-én a Petőfi Irodalmi Múzeumban adták át a Békés Pál-díjat, melyet idén lapunk tördelőszerkesztője, a Jelenkor Online felelős szerkesztője, Kiss Tibor Noé vehetett át.

Kiss Tibor Noé írásai a Jelenkor folyóiratban>

A 2013 januárjában megalakult Békés Pál Civil Társaság a díjat azon írónak ítéli oda, aki különösen értékes prózai művel hívja fel magára a figyelmet. A társaság nyilatkozata szerint „Békés Pál hitt abban, hogy a történetek az emberiség legősibb és legféltettebb kincsei, ezért az alapítók a történetmondás hagyományának megőrzésére és megújítására mint a díj odaítélésének egyik szempontjára tekintenek.”

A 100.000 forintos jutalommal járó díjat a szakmai kuratórium (Závada Pál író, a kuratórium elnöke, Merényi Ágnes szerkesztő és Reményi József Tamás irodalomtörténész) 2013-ban Tompa Andreának, a tavalyi évben pedig Csabai Lászlónak ítélte oda. A próza- és drámaíró, illetve műfordító, Békés Pál nevét viselő díj idén a szerző születésének napján került átadásra.

Kiss Tibor Noé 2010-ben publikálta első, Inkognitó című regényét; második prózakötete, az Aludnod kellene 2014-ben jelent meg a Magvető Kiadónál. Cikkeit korábban a Magyar Narancs és a Magyar Hírlap közölte. A szerző 2013 és 2015 között pécsbányai fiatalok futballedzőjeként dolgozott. Kiss Tibor Noé jelenleg lapunk tördelőszerkesztője, a Jelenkor Online felelős szerkesztője, a pozsonyi Új Szó állandó szerzője, a Focitipp főszerkesztője, valamint az Irodalmi Diszkó elnevezésű rendezvénysorozat szervezője.

 

 

2015-03-28 14:05:00