A nagy Himnusz sztori

A szerk.

A ma induló PécsLIT irodalmi fesztivál hivatalos nyitóeseményén Nyáry Krisztián irodalomtörténész és Bősze Ádám zenetörténész lép föl.

 

Nyáry Krisztián és Bősze Ádám A nagy Himnusz sztori – Jó kedvvel, bőséggel című előadással ezúttal Pécsre érkezik, hogy megnyissa a hagyományosan szeptemberben megrendezett PécsLIT irodalmi fesztivált. A Himnusz születésének 200. évfordulójára írt, kötetlen hangvételű előadás során a közönség számos érdekes tényt és anekdotát megismerhet a Himnusszal és általában a himnuszokkal kapcsolatban. Kiderül például, hogy miért nem tetszett Erkel Ferenc és Kölcsey Ferenc műve a különböző rendszerek politikusainak, és ezért milyen alternatív indulókkal próbálkoztak. Egyáltalán, miért telt el 166 év, mire Kölcsey Himnusz című verséből törvényes nemzeti himnusz lett, és mi volt a himnusz a Himnusz előtt? Vagy miért nem engedték a Himnuszt templomban énekelni, mióta illik állva hallgatni, és miért került jogszabályba egy téves szöveg? És ha már magyarok által írt himnuszok a téma, megtudhatjuk, mi köze Kisfaludy Sándornak és a badacsonyi bornak az Európai Unió himnuszához, miért énekelnek világszerte vallási himnuszként haszid zsidók egy szerelmes magyar virágéneket, mitől székely a székely himnusz, és mitől magyar az uruguayi és a paraguayi himnusz.

Noha a Zsolnay Negyed E78 termében 19 órakor kezdődő esemény a 2023-as PécsLIT hivatalos nyitóprogramja, a hatnapos fesztivál valójában már délután elkezdődik a Tudásközpontban. 16 órától könyvbemutató beszélgetés zajlik Závada Péterrel A muréna mozgása című új kötetéről, 17 órától pedig Turi Tímea Egyszerre egy beszéljen című verseskötetének bemutatóján vehetünk részt. Závada Pétert Kiss Georgina, Turi Tímeát Görföl Balázs, a Jelenkor folyóirat szerkesztője kérdezi. Mindkét beszélgetésen a részvétel ingyenes, a nyitóeseményre még néhány jegy váltható az E78 oldalán.

A fesztivál legtöbb programja ingyenes, néhány rendezvény ugyanakkor jegyváltáshoz vagy regisztrációhoz kötött. A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják, így érdemes folyamatosan tájékozódni a fesztivál Facebook-oldalán és honlapján, ahonnan a fesztivál programjait tartalmazó leporelló is letölthető. A rendezvény Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. és a Webstar Csoport Kft. támogatásával valósul meg.

 

 

2023-09-11 11:00:00