PécsLIT-beszélgetések: Turi Tímea

A szerk.

A hamarosan kezdődő fesztiválon fellépnek lapunk rendszeres szerzői: a nyitónapon Turi Tímea. Beharangozónkban őt is kérdeztük.

Turi Tímea írásai a Jelenkor folyóiratban>

 

 

„Az Egyszerre egy beszéljen Turi Tímea negyedik verseskötete, amely ironikusan, ugyanakkor veszettül komolyan kapcsolódik a szerző korábbi, máshonnan megszólaló, A dolgok, amikről nem beszélünk (2014) című könyvéhez. Hiszen időközben nagyon is szó lett azokról a bizonyos dolgokról, amelyek a versek alaphelyzetéül szolgálnak: az új kötet már a végtelen sok megszólalásból ki sem hallható egyet keresi, azt az egyet, egyszerre egyet, akire épp figyelni akar” – írja a kötet fülszövege.

A szerzőtől arra voltunk kíváncsiak, hogy ki is az az egy, akit a versek keresnek. „Szeretem, ha egy kötet versei olyanok, mint egy kórusmű: hogy több szólam összecsengéséből lesz valami összhang. A mindennapi tapasztalatom ugyanakkor az, hogy a minket körülvevő kommunikációs zaj teljesen atonális: mémek, hírek, vallomások és hirdetések morajában élünk. Úgyhogy, persze, erre az »egy«-re mondhatom azt, hogy »én«, az Esterházy-féle kiegészítéssel: »Én – az a többiek«” ‒ válaszolta a költő.

Turi Tímea a Magvető Kiadó főszerkesztőjeként számos könyvbemutatót moderált: vajon milyen a „másik oldalon” szerepelni? „Könnyebb és nehezebb. Könnyebb, mert nem kell magamból felkészülni, és nehezebb, mert – hát ezt szerintem meg sem kell indokolni!”

A dolgok, amikről nem beszélünk kötetről Mohácsi Balázs közölt kritikát a Jelenkorban.

Turi Tímea legutóbbi kötetét, az Anna visszafordult Kállay Eszter recenzálta honlapunkon.

 

 

(Fotó: Bach Máté)

2023-08-31 11:00:00