PécsLIT-beszélgetések: Peer Krisztián

A szerk.

A hamarosan kezdődő fesztiválon fellépnek lapunk rendszeres szerzői: 14-én és 16-án Peer Krisztián. Beharangozónkban őt is kérdeztük.

Peer Krisztián írásai a Jelenkor folyóiratban>

 

 

 

 

„A költő és az olvasó (még) nem halott, de addig mi legyen, »míg nem jön a filológus«? Önsorsrontás az életöröm tálcáján, míg a háttérben hangol az apokalipszis? Irónia és önirónia kettős Möbius-szalagján egyensúlyozzunk még egy(?) kört(?)?

Peernek van ereje gyengének lenni, s nézni a partról a lehetőségek tengerét – kajánul. Szeme: költői szem; a világ kisszerűségeit eseménnyé avató szem. Kudarca: »aprócska diadal«; diadala: »gyalogkakukk a szakadék fölött.«

Vegyétek hát, és olvassátok: íme Peer fanyar, gondolatgazdag és bölcs bohóckodásai! A kortárs líra él, virul, lehull, majd felkel újra” – írja Bödőcs Tibor Peer Krisztián Bizony című verseskötetéről, amelyet a PécsLit fesztiválon is bemutatnak.

De még ezelőtt Peer Krisztián zenekara, az Elavult az Új Anyával és Simon Mártonnal koncertet ad a Szabadkikötőben. Az Elavultról kérdeztük a költőt: „2018-ban egészült ki Tóth Andorral, kapott nevet, és vált elektronikus tánczenei produkcióvá a dalszövegeimet előadó akusztikus duó. Mostanra – ráérési problémák miatt – Andor és az én projektem elsősorban, koncertről koncertre más felállásban, részben klasszikus dalokkal, részben versekkel az én elővezetésemben. A Szabadkikötőben is változik a felállás az előre meghirdetetthez képest: Fábián Gábor (ének) és Kiss András (szintetizátor) lép színpadra velünk, Gábor ráadásul először.”

A Bizony kapcsán arra voltunk kíváncsiak, milyen most a viszonya a szerzőnek a lassan egy éve megjelent verseskötethez. „Baráti. Még most sem kell sokat lapozgatnom, ha fel akarok olvasni belőle valamit. Plusz tudtam azóta új verseket is írni, tehát nem telepedett rám és nem fojtott meg a befejezettségével, ahogy az korábbi kötetekkel már előfordult. Azt sem érzem, hogy elsikkadt volna, megszégyenítően nincs okom panaszra.”

 

Peer Krisztiánnak jó néhány verse olvasható lapunkban, köztük olyan is, amely már a Bizony után keletkezett.

A Bizonyról Mohácsi Balázs írt kritikát a Jelenkorban.

 

2023-09-05 15:26:47