Zeneszerző-körkérdés: Lázár Dániel

A szerk.

Sorozatunkban öt kérdést tettünk fel fiatal zeneszerzőknek. Lázár Dániel válaszai.

 

A körkérdésre adott további válaszok ide kattintva érhetők el.

 

(1) Milyen stílus, irányzat, iskola, műfaj vagy szerző van leginkább hatással a zenédre?

Számomra mindig hihetetlenül izgalmas momentum, amikor egy inspiráló zeneművel találkozom. Igyekszem minél több irányzatot megismerni, és ezáltal egymástól eltérő gondolatmeneteket feltérképezni, de a jelentős hatás sokszor a legváratlanabb pillanatokban ér el. Előfordul, hogy pont a tőlem legtávolabb álló stílusokban találok valami rendkívül érdekeset. Úgy gondolom, hogy zenei nyelvem fejlődésében főként Wagner, Debussy, Bartók, Messiaen és David Lang zenéi voltak a legnagyobb hatással, az utóbbi időben pedig Georg Friedrich Haas, Thomas Adès és Christopher Cerrone munkásságát követem nagy figyelemmel.

 

Intimate imitations

 

(2) Mi kell ahhoz, hogy valaki értse vagy hallgatni tudja a zenédet? Milyen számodra az ideális közönség?

A komponálás során tudatosan törekszem arra, hogy jól érthető művek szülessenek. Fontos számomra a közönség reflexiója is, de ez természetesen nem garantálja, hogy mindenki számára befogadható lesz az alkotás. Ha valaki a zenehallgatás közben képes mélyen elmerülni a kompozícióban, akkor úgy érzem, a zeném sikeresen elérte a célját.

 

(3) Kevesen hallgatnak kortárs zenét – mi az, amit mégis csak a kortárs zene tud nyújtani?

Számomra leginkább a felfedezés örömét és új világok megismerését kínálja a kortárs zene, amely sokszor tele van frissességgel, lendülettel és mondanivalóval, akárcsak az elmúlt századok klasszikus zenéi. Igaz, én talán elfogult vagyok ebben a kérdésben, de úgy látom, a közönség is egyre nyitottabb az új művek befogadására.

 

Nem emel föl (Living room koncert II.)

 

(4) Min dolgozol most? Mik a terveid?

Most fejezem be tanulmányaimat a Zeneakadémia zeneművésztanár képzésén, emellett egy középiskolásoknak szánt tantermi drámapedagógia-előadásban veszek részt zenei vezetőként. Ezenkívül életem első nagyzenekari darabjának szólamkottáit készítem elő egy szeptemberi ősbemutatóra. Sajnos az utóbbi hónapokban leginkább csak a meglévő darabjaim átdolgozására volt időm, de a nyár folyamán már tervezem egy új vonósnégyes és egy kórusmű megírását.

 

(5) A koronavírus miatt hallgatásra kényszerült a zenei élet, a koncertezés csak részben tudott újraindulni. Zeneszerzőként hogyan reagáltál erre a helyzetre, téged hogyan érintett?

Nekem is számos koncertem elmaradt, de nagyon örülök, hogy a legtöbbet már volt, illetve lesz lehetőségem bepótolni. A leállás alatt több idő jutott az elmélyülésre és töprengésre, ami jelentős hatással volt a zenei szemléletmódomra.

 

 

Fotó: Labancz Viktória

2021-05-31 13:30:00