Zeneszerző-körkérdés: Solti Árpád

A szerk.

Sorozatunkban öt kérdést tettünk fel fiatal zeneszerzőknek. Solti Árpád válaszai.

 

A körkérdésre adott további válaszok ide kattintva érhetők el.

 

(1) Milyen stílus, irányzat, iskola, műfaj vagy szerző van leginkább hatással a zenédre?

Ez mindig változó. Most éppen Lili Boulanger 130. zsoltára és a Clown Core Hell című opusa hat rám a legjobban.

 

(2) Mi kell ahhoz, hogy valaki értse vagy hallgatni tudja a zenédet? Milyen számodra az ideális közönség?

Szerintem nem fontos, hogy a közönség értse a zenét. A jó alkotás akkor is az érzelmekkel kommunikál, ha strukturálisan megtervezett. Senki se gondolkodik el azon, hogy mitől jó a vasárnapi ebéd, kivéve édesanyámat és Gordon Ramsay-t. Ha pszichoaktív szerek kellenek a kompozíció befogadásához, akkor pont annyi hiányzik a műből, amennyit a szer kipótol, tehát az alkotói munka nem lett elvégezve.

Csak ideális közönség létezik. Ez jelenthet tízezreket egy arénában vagy saját magamat, aki valamilyen módon létrehozza és befogadja a zenét.

 

(3) Kevesen hallgatnak kortárs zenét – mi az, amit mégis csak a kortárs zene tud nyújtani?

Szerintem mindenki kortárs zenét hallgat. Amit most hallok, az számomra kortárs. Legyen az gregorián vagy trap. Lehetetlen bármit anélkül hallgatni, hogy ne vetüljön rá a mai korszellem. A kísérletezés pedig elkerülhetetlen, még akkor is, ha ugyanazt a hangmagasságot használom, mint Bach, Mozart vagy Benny Andersson. Minden esetben mást fog jelenteni ugyanaz a zenei eszköz.

 

Arietta

 

(4) Min dolgozol most? Mik a terveid?

Tervekkel teli van a padlás, ezért mindig csak a következő megbízatásra tudok koncentrálni, ami egy elektronikát foglalkoztató kisdobszóló lesz Palotás Gábor felkérésére.

 

(5) A koronavírus miatt hallgatásra kényszerült a zenei élet, a koncertezés csak részben tudott újraindulni. Zeneszerzőként hogyan reagáltál erre a helyzetre, téged hogyan érintett?

Az alkotást tekintve sehogy, mivel ez – többnyire – magányos munkafolyamat, ezt számos kollégám meg tudja erősíteni. Bemutatók maradtak el, a legtöbb pedig az online térbe emigrált. Ez bizonyos folyamatokat felgyor­sított, például a streamelt koncertek megjelenését, az eleve digitális térbe gyártott tartalmak készítését stb.

 

 

Fotó: Bagosi Imre Tibor

2021-05-02 10:40:00