Jazz a Zsolnay Negyedben

Vermes Nikolett

Ritka az olyan  jazzklub, amely csaknem húsz éve változatlan színvonalon működik. Vermes Nikolett írása a pécsi Metronóm Jazz Klubról.


A Zsolnay Negyedben 2012 óta minden hónapban egy alkalommal jazz-zenétől hangos a Pirogránit udvar. A gyönyörű ipari műemlék szomszédságában található E78 kifejezetten hangulatos helyszíne a környék legnagyobb múltra visszatekintő jazz-koncertsorozatának. Az asztalokon gyertyák, borospoharak, a közönség soraiban vájt fülű hallgatók, megrögzött jazzrajongók. A szeptemberben tizennyolcadik évadát nyitó, klasszikus klubhangulatot idéző Metronóm Jazz Klub (júniustól augusztusig Pirogránit Jazz Udvar) a város távolabbi pontján, az Ifjúsági Házban gyökerezik. Kacsányi Éva, az Ifjúsági Ház egykori igazgatóhelyettese 2001-ben szervezte meg az első Metronóm klubestet a Nagy Lajos király útján, s ebből nőtte ki magát a Klub. Majd ahogy az ötletgazda új székhelyre költözött, magával vitte a rendezvénysorozatot. A cél a kezdetek óta változatlan: népszerűsíteni az igényes improvizatív zenei elemeken alapuló, széles spektrumú élőzenét, kiváló jazz-zenészek segítségével feleleveníteni a hatvanas-hetvenes években pezsgő pécsi jazzéletet, valamint a jól ismert húzónevek mellett lehetőséget teremteni a tehetséges fiatal generáció bemutatkozására.

A klubestek kiállták az idő próbáját, miközben állandó elemévé váltak a Zsolnay Negyed színes programkínálatának. Ma a Metronóm Jazz Klub a műfajt képviselő zenészek körében országosan ismert és elismert brandnek számít. Ennek okán a főszervezőnek aligha kell lasszóval vadásznia ígéretes előadóra, a zenészek maguk kopogtatnak Kacsányi Éva ajtaján, hogy lehetőséget kapjanak a Jazz Klubban. A Klub működését nagymértékben támogatja az NKA Hangfoglaló Programja, illetve az NKA Könnyűzenei Kollégiuma, és bár egyéb forrásra is szükség van, az elmúlt években a közönségnek nyáron sem kellett lemondania a jazzkoncertekről. A júniustól augusztusig ‒ szintén havonta egy alkalommal ‒ jelentkező Pirogránit Jazz Udvar a nagy érdeklődésnek köszönhetően vált nyári hagyománnyá a városban, szabadtéri színpaddal várva a vendégeket.

A fellépők sorában időről időre feltűnnek a szakma olyan neves képviselői, mint a Junior Prima-díjas jazz-zongoraművész Oláh Dezső, a Balázs Elemér Group vagy a Trio Squelini. Hogy valóban közkedvelt koncertsorozatról van szó, mi sem igazolja jobban, mint az a néhány történet, melyet a főszervező oszt meg. A legemlékezetesebb egy egészségügyben dolgozó női klubtag esete, aki az egyik évad kezdetén kereste meg Kacsányi Évát azzal a kéréssel, hogy küldje el neki az egész éves koncerttervet, mert szeretné ehhez igazítani az éjszakai ügyeleteit. A klub ötletgazdája 18 év elteltével is úgy látja, keresve sem találhatott volna alkalmasabb teret a koncertsorozatnak, mint a Zsolnay Negyed. A helyszín mellett természetesen nagy jelentősége van a profi hang- és világítástechnikának is. A főszervező így abban bízik, hogy aki ellátogat a Metronóm Jazz Klubba, elégedetten is távozik.

2019-08-27 13:00:00