Kiskutya felakad

Kiss Tibor Noé

„Karóba húzás regényben”? „Koponyák a Hamletben”? „Teaskancsorol szolo versek”? A Google első számú válasza: Jelenkor folyóirat. – Kiss Tibor Noé tárcája.

Kiss Tibor Noé írásai a Jelenkor folyóiratban>

 

Több mint fél éve működik a Jelenkor megújult honlapja, s nem mondhatni, hogy csupán az irodalom elkötelezett hívei olvasnának bennünket. A portál részletes statisztikáinak elemzése során örömmel láttuk, hogy látogatóink olykor egészen váratlan kulcsszavakkal találnak rá honlapunkra a Google keresőjében. Lássunk néhány példát.

Szerencsére sokakat érdekelnek a szakmai kérdések. Az elmúlt egy hónapban a leggyakoribb, irodalommal kapcsolatos, s a Jelenkor honlapjára vezető találat a „lear király elemzése” volt. Másokat a „pozitivisták irodalomfelfogása” érdekelt, de az egészen speciális kérések is teljesültek. „Karóba húzás regényben”? „Koponyák a Hamletben”? „Teaskancsorol szolo versek”? A Google első számú válasza minden esetben ugyanaz: Jelenkor folyóirat.

Tudjuk, hogy a technológiai innovációk motorja a hadiipar és az űrkutatás. MRI, CT, GPS – ezeket a rövidítéseket nem ismernénk, ha nem lenne a NASA. És mi lenne velünk vezeték nélküli fejhallgató, láthatatlan fogszabályozó vagy kalóriagazdag csecsemőtápszer nélkül? Belegondolni is rossz. Vagyis a világot az űrkutatás mozgatja, az internetet pedig – a szex. Meglepően sok látogató jutott el hozzánk azután, hogy a „pornó” szót gépelte be a keresőjébe. Fájóan sok: 56 (vö. Lear király). S alighanem szerzőink sem gondolták volna, hogy közleményeik a következő kulcsszavakkal hívják fel magukra a figyelmet: „a anyám megujjazott” (tinédzserverzióban: „anyám rám nyitott”), „dörgölődés a villamoson”. Ami pedig mindent visz: „,meg,pasza,a,mamát,pornó”. Szöveghű idézet, első találat! (Fontos megjegyezni: leghűségesebb olvasóink nem a fenti kulcsszavak beírói lesznek. A pornóval kapcsolatos lekérések után a Jelenkor honlapján töltött átlagos idő 0 és 5 másodperc között mozog. Sokaknak okozunk csalódást.)

De a Jelenkor archívuma nem csak tudósok, filológusok vagy éppen szexmániások számára ismerős terep – hétköznapi kérdésekre is válaszolni tudunk. Igaz, nem mindig. „Sokféle nápojik olcsón” – írta be a keresőbe az a kedves internetező, akinek erre elsőként (!) Havasréti József Űr-érzékeny lelkek című regényrészletét dobta ki a gép. Tény, hogy a szerző már a szöveg első bekezdésében azokról a kisfiúkról ír, akik az állatkert büféjében kapható olcsó nápolyikkal szemeznek, látogatónk azonban alighanem olyan frusztráltan távozott tőlünk, mint amennyire a regény szereplőit frusztrálta, hogy nem volt pénzük édességre. Havasréti József szövege ugyanis nem az „olcsó nápojik”-ról szól.

Valami nem stimmel a kertészeti magazinok internetes lefedettségével sem. Az érdeklődő kétségbeesett kérdésére („Kirügyezett a rózsa mit lehet csinálni”) a Jelenkor archívuma az egyik legelső találat. Prózarovat? Langyos. Vers? Meleg. Petrence Sándor? Még melegebb. Tolnai Ottó? Talált! Csakhogy a válasz ezúttal sem a kérdésre vonatkozik, a költő – miközben befekszik ómama mellé az almáriumfiókba – a ceruzájáról ír, amelyen olykor ki-kirügyezett levelek bomolnak. S amit a költő „csinál”, az maga a szép, tiszta, nyers (etc.) költészet. Tanulság: mezőgazdasági ügyekben, kérjük, legközelebb Bálint gazdánál próbálkozzanak.

S hogy kinek tudtunk ténylegesen segíteni? Szijj Ferenc elbeszélése (Hurokkő) például megnyugvást adhatott annak a látogatónknak, aki egy merőben prózai kijelentés („nem jött a gázóra-leolvasó”) után lépett be honlapunkra. „Mikor jön a gázóra-leolvasó, mert kiírták a kapura, hogy melyik napon, de hogy nem tudja-e esetleg közelebbről, meg hogy tényleg azon a napon-e, mert volt már úgy, hogy ki volt írva, hogy tizenkettedikén, és nem jött, csak másnap” – írja felütésében a szerző. Szijj ezzel lényegében mindent elmondott, amit el lehet mondani a gázóra-leolvasással kapcsolatban. A gázóra-leolvasó majd jön. „Na, igen”, dőlt hátra olvasónk, aztán papírt, ceruzát ragadott, felírta a gázóraállást, a kis papírkát a bejárati ajtóra tűzte egy rajzszöggel, majd elment dolgozni.

Nagyon reméljük, hogy látogatónk nem vészhelyzetben gépelte be (egy kézzel) a következő szöveget a Google-ba: „leszakadt kar vissza varrásának folyamata”. A Nyárády József sebészprofesszorral készült beszélgetés tele van érdekességekkel, igaz, akut helyzetben kevéssé hasznos. Amennyiben azonban honlapunk ideiglenes vendége nem vérzett el, s érdeklődése pusztán elméleti volt, akkor csupa hasznos információval gazdagodott. Például szembesülhetett azzal a szomorú ténnyel, hogy efféle műtéteket Pécsen már nem végeznek, noha „a levágások harminc százaléka visszavarrható lenne”.

Zárásként abszurd. „Felhívott éjjel egy kínai, hogy vidd haza a férjed” – pötyögte be valaki a keresősávba, de ezzel a kéréssel nem tudunk mit kezdeni. Bármire is gondolt, Polcz Alaine-t talált, férj helyett vele tudtunk szolgálni, csókolom. S ha már itt tartunk, ki mással fejezhetnénk be kalandozásainkat a keresési kulcsszavak körül, mint Parti Nagy Lajossal? Az étkezés ártalmasságáról szóló kritikánkhoz egyik olvasónk a következő mondat leírása után jutott el: „kiskutya felakad a szülőcsatornába”. Csak remélni tudjuk, hogy látogatónk kedvet kapott a regény elolvasásához, és a kiskutya is rendben megszületett.

 

(Fotó: Kummer János, Hír24)

2014-02-15 09:00:00