Debütáló szerzőink: Darvasi Áron

Darvasi Áron

Darvasi Áron drámája a Jelenkor januári számában jelent meg.

Darvasi Áron írásai a Jelenkor folyóiratban>

 

Darvasi Áron vagyok. Eredetileg színészként végeztem a Színház- és Filmművészeti Egyetemen 2020-ban. Az írás fiatalkorom óta az életem része. Emlékszem, gyerekként mindig arra aludtam el, hogy apa a szomszéd szobában kopogott az ujjaival a klaviatúrán. Első novelláimat 17 évesen írtam, majd 2020-ban Ap című novellámért Kassák Lajos-díjban részesültem. Idővel a novellaírást fokozatosan felváltotta a színdarab iránti érdeklődésem, főleg a színműn töltött idők hatására. Az egyetemen színészként és rendezőként is volt sikerélményem, így úgy tudtam fejest ugrani a drámaírásba, hogy kellő tapasztalattal rendelkeztem azon szerepkörökben, amelyek a színházi helyzeteket vizsgálják, az emberi kapcsolatokat elemzik. Legnagyobb hatással Shakespeare, Tarantino és Martin McDonagh volt rám. Első színdarabom, a Sündisznótánc 2021-ben Örkény István ösztöndíjban részesült, Radnóti Zsuzsa mentorálásával. 2021-ben, a magyar dráma napján felolvasószínház született belőle olyan színészekkel, mint Rezes Judit, Takács Nóra Diána, Schmied Zoltán, Nagy Zsolt, Znamenák István, 2022-ben pedig támogatást kaptunk a megvalósítására az NKA-tól.

Azok a történetek érdekelnek, amelyek egyszerre tartalmaznak humort és tragédiát. Semmi sem fekete vagy fehér, hanem fekete és fehér. Az egyik pillanatban még a telefonodat bámulva sétálsz át a zebrán, de hirtelen beléd hajt egy biciklis Wolt futár, ami miatt eltörik a kezed. És a futár első látásra beléd szeret. És vigasz gyanánt odaadja neked azt a Big Mac menüt, amit Gipsz Jakabnak kellett volna kiszállítania. Persze a kóla kiömlött. És a Wolt futárt kirúgják. Mert Gipsz Jakab nem kapta meg a Big Mac menüjét. 

Vagy vegyünk egy budai elit korcsolyaközpontot: sok gazdag koris és egy korcsolyaélező, aki látszólag sehogyan sem illik bele ebbe az idilli környezetbe, de valahogy mégis: fekete kantáros nadrágban undokul nézi a sok újgazdag budait. Füst- és kolbászszaga van. Amúgy ő Gipsz Jakab, és azért undok, mert csak egy nyamvadt Big Mac menüre vágyott, és még azt sem kapta meg. És emiatt a korcsolya sem lesz olyan éles. De legalább a Wolt futárra rátalált a szerelem.

 

(Fotó: Éder Vera)

2023-01-25 12:00:00