Debütáló szerzőink: Nótáros Lajos

Nótáros Lajos

Nótáros Lajos készülő regényéből a Jelenkor márciusi számában közöltünk részletet.

Nótáros Lajos írásai a Jelenkor folyóiratban>

Első megrázó megvilágosodásom három-négy éves koromban zajlott le.

Akkor derült ki, hogy, bár körülöttem mindenki magyarul beszél, Nagyzerind, szülőfalum, Romániában van. Annak ellenére, hogy Magyarország és a falu határa összeérnek.

Első olvasói élményem pár évvel később következett be – mint mindenki, én is írással kezdtem –, amikor, apám figyelmetlenségének következményeként, kezembe került a Marx–Engels-összes második és harmadik kötete. A fiatalabbaknak mondom, azokban található A szent család avagy a kritikai kritika kritikája és A német ideológia, két ifjúkori Marx-esszé. Manapság legalábbis így mondanánk.

Feltételezhetően ennek hatására felvételiztem évekkel később filozófiára Kolozsváron, a múlt század nyolcvanas éveinek elején. Nem Marx társadalomelemzése, hanem szikrázó-sistergő humora fogott meg. Ott, Erdély szívében, újabb megvilágosodás ért: magyarul is – na jó, részben – lehetett filozófiát tanulni Kolozsváron. Ott.

Közben megszakítás nélkül írtam. Eleinte csak magyarul. Természetesen megpróbáltam közölni is, bár voltak fenntartásaim. El is tanácsoltak a kolozsvári diáklap (Echinox) szerkesztőségéből.

Tanárként, később, amikor már lehetséges volt, újságíróként is dolgoztam, az aradi Jelen (most Nyugati Jelen) alapító főszerkesztője voltam. Manapság inkább román nyelven gyakorlom az újságírást, mivel az erdélyi magyar sajtó, hogy távolabb ne menjek, visszafejlődött a nyolcvanas évekbe.

Pécs számomra nagy felfedezés volt az új évezred első éveiben – nem így a Jelenkor, amelyre még a régiben felfigyeltem –, sok jó embert ismertem meg itt. Ott. És nem mellesleg, egy pécsi találkozó hatására kezdtem el naponta haikut (magyar ajkú hajkut) írni.

S mindeközben csak remélni tudom, hogy végre befejezem az ötven éve elkezdett nagyregényemet.

 

 

2022-03-18 09:00:00