Debütáló szerzőink: Ross Károly

Ross Károly

Az író első jelenkoros novellája az áprilisi számban látott napvilágot.

Ross Károly írásai a Jelenkor folyóiratban>

 

Épp negyven évvel ezelőtt, mikor az Új írás közölte első novellámat, Gáll István szerkesztő úr fölhorkant a nevem láttán: Horváth Károly?! Hát lehet ilyen névvel író valaki? Azóta ketten vagyunk. Horváth Károly tanár és nyelvkönyvkiadó, és Ross Károly író. Kapcsolatunk nem mindig nevezhető felhőtlennek, de próbáljuk nem zavarni egymás köreit. Ehhez csak jól átgondolt időbeosztás és toleráns család szükségeltetik. Hála isten, az esetek nagy részében mindkettő teljesül.

Mivel civil munkám ugyanolyan elmélyült figyelmet kíván, mint az írás, nem vagyok termékeny szerző. Öt kötetem jelent meg eddig, kiadás előtt a hatodik. Folyóiratokban viszonylag rendszeresen publikálok, a Jelenkorban most először – annak ellenére, hogy Pécsett voltam diák, s valamikor bejártam Szederkényi Ervin főszerkesztő szemináriumára. Kéziratot küldeni valamiért mégsem volt merszem, talán mert olyan nagynevű helyi szerzők csoportosultak mindig is a lap körül, akik mellett, úgy gondoltam, úgysem rúgnék labdába.

Szenvedélyes olvasó vagyok. Nap nálam nem múlhat el anélkül, hogy legalább száz-százötven oldalt el ne olvassak egy könyvből, akár már századszorra is. Az olvasás puszta élvezete mellett ezt szövegtanulmányozásnak hívom, hiszen az írást is tanulni kell, amire mind a mai napig nem találtam hatékonyabb módszert. Ha okosan válogatja meg az ember, kit olvas, nagyszerű mesterségbeli tapasztalatokra tehet szert. Mivel az angolszász prózán nőttem fel, többek között Cheever, Malamud, Capote, Updike műveit forgatom – hogy csak a közelmúlt nagyjait említsem.

Negyvenéves írói munkássággal debütánsnak lenni egy lapnál furcsa, de felemelő érzés. Mintha újrakezdené az ember azt a gyötrelmes, fájdalmakkal és örömökkel teli küzdelmet, ami az írói pályafutást általában jellemzi. Ám ha ezt olyan színvonalú folyóiratnál teszi, mint a Jelenkor, akkor, azt hiszem, nincs restellnivalója.

 

 

2021-04-22 08:00:00