Debütáló szerzőink: Schillinger Gyöngyvér

Schillinger Gyöngyvér

Schillinger Gyöngyvértől a decemberi lapszámban közöltünk először novellát.


Nem tudom, mióta nézegettem az írószemináriumok hirdetéseit, amikor naplón kívül még nem írtam egy sort sem. Aztán úgy három éve, egy munkahelyi kiborulás és felmondás után kezdtem el, még mindig a naplóból kiindulva, de már strukturáltabban írni, a helyzetem tarthatatlan volt. Ennek az életnek véget kell vetni, mondogattam, de én sem tudtam, hogy ez mit jelent. Blogbejegyzéseket vittem először a szemináriumra, saját kis vergődéseimet, és másfél évvel ezelőtt kellett még egy krízis, hogy belássam, írni kell, akkor is, ha nem jelenik meg soha. Ekkor kezdtem el A bőr alatt című novellát, és ekkor értettem meg, hogy az írás: munka. Hogy mi a különbség napló és novella között.

Az átlagos család érdekel, a nem borzasztóan rossz, nem is jó családok, és azok a gyerekek, kamaszok, akik felnőnek ebben. Főleg róluk írok. Még pályára nem állt emberekről.

Mi a pálya? Az út, amin a test halad, mondta a középiskolában valaki, jó lenne sokkal többre emlékezni. Jó lenne elkerülni a pátoszt, szóismétlést, önszenvelgést, a megelégedést, jó lenne felismerni, ami rossz, elviselni a kritikát, összeszedni a bátorságot.

Röviden: jogász vagyok, ebből élek, szeretem ezt csinálni, de leginkább azt szeretem, ha marad időm az írásra. Most egy kisregényen dolgozom.

2020-12-28 15:00:00