Debütáló szerzőink: Görcsi Péter

Görcsi Péter

A színháztörténész szépprózával először jelent meg a Jelenkor hasábjain. Amikor Ove és Aitana Oslóba költözött című novellája decemberi lapszámunkban olvasható.

Görcsi Péter írásai a Jelenkor folyóiratban>

 

Péter vagyok. Első regényemet több mint húsz évvel ezelőtt, tizenkét éves koromban kezdtem írni egy kék füzetbe. Jim kalóz kalandos élete – azt hiszem, ez volt a címe, és megírtam belőle hét oldalt. Azóta sem hagytam abba az írást, de Jim történetét nem folytattam. A gimi alatt verseket írtam, talán azért, mert akkor többségében azokat olvastam, és Rimbaud miatt elhittem, hogy az emberből tizenhat éves korára már lehet komoly költő. Tizenkilenc éves koromban Zala megyéből Pécsre költöztem, ahol összesen tíz évet tanultam és dolgoztam az egyetemen, és a tanulmányaim már az első évben rámutattak arra, hogy miért nem lettem tizenhat évesen komoly költő és miért nem folytattam Jim történetét.

Ezt követően szakprózát, kritikákat, recenziókat, elemzéseket kezdtem írni irodalmi szövegekről, irodalmi szövegekhez kapcsolódó szakszövegekről és színházi előadásokról. Ezek közül az elmúlt években több is megjelent magyarországi folyóiratokban, köztük a Jelenkorban is. Az egyik elemzés olyan hosszúra sikerült, hogy 2017 decemberében könyvet adtak ki belőle A megtévesztés dramaturgiája címen, melynek a bemutatóját a Jelenkor szerkesztőségének épületében tartottuk a következő év februárjában.

Hogy, hogy nem, úgy alakult, hogy a könyv megjelenésének évében Norvégiába költöztem, azóta is itt élek, de amikor csak tehetem, hazalátogatok, és akkor Pécsen is megfordulok. Vettem magamnak egy kék füzetet, és mostanában abba írom a szövegeket. Ezek a szövegek sokfélék, az egyiket a 2020. decemberi számában közölte a Jelenkor.

Az egyik legfontosabb dolog, amit a pécsi éveimben tanultam, hogy egy szöveg megjelenése – bár általában csak a szerző neve van feltüntetve előtte – sok ember munkájának köszönhető. Több tucat ember van, akiknek köszönettel tartozom az eddig megjelent szövegeimért. Sokat közülük Pécsről ismerek.

2020-12-15 14:00:00