Tornyok, toronysisakok, kupolák

Cseri László

Nem véletlen, hogy Pécs német neve Fünfkirchen, amely a város ezer évvel ezelőtti latin elnevezéséből eredeztethető, utalva a templomokra és tornyaikra. Cseri László fotóesszéje ezúttal Pécs tornyait, kupoláit, tetődíszeit mutatja be.

A torony állhat önállóan, mint például a zikkurat, a minaret, a harangtorony, de más építményekkel együtt is, mint az őrtorony, tűztorony, kilátótorony, hídtorony, kaputorony, lakótorony. Bár a kupola hagyományosan a terek lefedését szolgáló boltozati forma, a 19. század második felétől már nem ritka, hogy nem takar belső teret. Pécsett ezek az építészeti formák, különösen a tornyok bőséggel megtalálhatók, nem véletlen, hogy a Sopianae elnevezés után a város új nevet kapott: Quinque Basilicae, vagyis „Öt bazilika”, amit 1009-től már a Quinque Ecclesiae, azaz az „Öt templom” (vagy „Öt szent hely”, esetleg „Öt torony”) változatában használtak.

A tornyok jó része templomtorony, de természetesen egyéb rendeltetésű tornyok, tornyocskák is épültek a városban. A kupolák száma szerényebb, többnyire a török kori épületeken, illetve jelentősebb középületeken találhatók. Például a színházon, amelyet az egykori katonai csapatkórház helyén építettek 1894-ben. Az épületen helyet kapott Csiky Gergely, Szigligeti Ede, Kisfaludy Károly és Erkel Ferenc szobra, s a kupolán látható Géniusz szobra is, amelyet Kiss György szobrászművész a Zsolnay-gyár alkotógárdájával közösen készített.

A Széchenyi tér nyugati oldalának alsó részén áll az eklektikus, háromszintes, jelenlegi Megyeháza épülete, amely 1898-ban készült el a Pécs-Baranyai Központi Takarékpénztár épületeként. Színes kerámia burkolja a tetőt és a hegyes tornyú, pártázatos kupolát is. A sokáig bábszínházként működő Mária utcai kupolás épület 1905-ben épült fel Pilch Andor építész tervei szerint, amely a Pécsi Jótékony Nőegylet székháza volt 1949-ig. Kupolája ma is figyelemre méltó, miközben a 2010 óta használaton kívüli épület állaga igencsak siralmas képet mutat.

A legismertebb kupolás épület Pécsett a Jakováli Hasszán pasa dzsámija a Kórház téren, amely mellett minaret is áll, illetve a Gázi Kászim pasa dzsámija a főtéren, amely a középkori Szent Bertalan-templom helyére épült az 1560-as években. Átépített kupoláját 1956-ban az eredeti török állapotokhoz is jobban hasonlító firenzei típusú félgömbbé alakították át.

2017-10-03 15:00:00