Tücsök és bogár a két háború közötti Pécsről

Vámos Eszter

Ne gondoljuk, hogy a régi vidéki sajtóban nincs semmi érdekes: banán sandwich, kokain, szabadszerelem. Vámos Eszter gyűjtése a Dunántúl és a Pécsi Napló archívumából. 

Akkor is, ahogy ma is, beleraktak a szerkesztők a lapokba mindenfélét, kis színest, szenzációnak beállított banalitást, hogy eladják valahogy az újságot. Ezek a kis semmiségek nagyon mulandók, a tegnapi lappal együtt mentek a kukába, vagy a kemencébe gyújtósnak. Mégis érdemes néhány percet rájuk szánni, a sok kis helyi hírben felcsillannak egy pillanatra a korabeli pécsi hétköznapok is.

A két világháború között Pécsett két napilap működött: a keresztény-konzervatív Dunántúl, illetve a polgári-liberális Pécsi Napló. A világnézeti különbség dacára a két újság szerkezete nagyon hasonló volt. Így az országos és nemzetközi hírek mellett helyet kaptak a kevésbé jelentős, de a városi és megyei élethez hozzátartozó események is. Ezek a rövid kis írások fontos információkkal látták el az olvasókat, például a közelgő programokra hívták fel a figyelmet, továbbá beszámoltak a régió izgalmasabb eseményeiről, amelyek nagyrészt a különféle bűnügyekre és rendzavarásokra vonatkoztak. (Különösen a részegség volt rendszeresen visszatérő téma.) A helyi lapok hírei hasznos források a város társadalomtörténetéhez és életszerű részletekkel mutatják be a város hajdani mindennapjait. Az itt közreadott néhány kis régi újsághírre akkor bukkantam, amikor az 1920-as évek pécsi lakosságának szórakozási formáit kutatva forrásokat gyűjtöttem a napilapokból. Ezek többnyire nem kötődtek szorosan a munkámhoz, mégsem tudtam megállni, hogy ne rögzítsem őket. Úgy döntöttem, megéri gyűjteni ezeket és másnak is megmutatni.

Szeretném megköszönni a Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Megyei Levéltárának a segítségét, hogy rendelkezésemre bocsátották a Dunántúl és Pécsi Napló számait a kutatásomhoz. 

(Bélyegkép: 1929, Balokány /// Fortepan)

2017-07-17 18:20:00