Gajcsi Blanka ékszerész öntőműhelyében

Fotóesszé: Gajcsi Blanka ékszerész öntőműhelyében

Cseri László

Gajcsi Blanka Pécsett élő művész. Szobrászként végzett az egyetemen, de ékszereket készít nem középiskolás fokon: ezüstből, kerámiából, egzotikus termésekből, a legkülönbözőbb anyagokból. Cseri László fotóesszéje Gajcsi műhelyébe nyújt betekintést.

Gajcsi Blanka a Pécsi Művészeti Szakközépiskola ötvös szaka után felvételizett a Pécsi Tudományegyetem szobrász szakára. Mesterei Gaál Tamás, Varga Ferenc, Nagy Márta és Colin Foster voltak. 2009-ben diplomázott. Addig is tevékenyen részt vett különböző munkákban, 2006-ban a monostorapáti Kőszobrász Szimpóziumon, 2007-ben Zoób Kati art déco ihletésű Zsolnay ékszerkollekciójának készítésében, ugyanabban az évben a siklósi Kerámia Művésztelep egyik alkotója volt, s Erasmus ösztöndíjjal négy hónapot töltött Kütahyában, a Dumlupinar University vendégeként. Sokoldalúságát bizonyítja, hogy a Nagyatádi Nemzetközi Faszobrász alkotótelepen is munkálkodott, középkori szemüvegmásolatot készített az Egyetemi Könyvtár számára, részt vett az ausztriai Mariasdorf gótikus templomának beltéri restaurálásán, síremléket tervezett a pécsi köztemetőbe. Kiállított Helsinkiben, Budapesten, az Iparművészeti Múzeum önindító pályázatát elnyerve pedig nemesfém-öntőműhelyt hozott létre 2013-ban Pécsett, ahol jelenleg is dolgozik.

Gajcsi Blanka kezdeményezte azt a jótékonysági előfinanszírozásos Kickstarter-kampányt, melynek keretében vállalta, hogy 1000 ezüst darumadarat készít. Ennek bevétele a pécsi Dóri Ház, az első európai szintű hazai gyermekhospiceház felépülését támogatná. A kezdeményezés ötletét egy japán kislány története inspirálta, aki a hiroshimai atombomba-támadás közvetett hatásának áldozata volt. Leukémiát állapítottak meg nála, s kislány egy ősi japán legenda nyomán ezer darumadarat próbált hajtogatni annak reményében, hogy valóra válik kívánsága a gyógyulásra. Haláláig 644 darumadarat sikerült hajtogatnia, a hiányzó mennyiséget később barátai készítették és helyezték el sírjában. Gajcsi terve azonban ezidáig csak részben sikerült, hiszen az 1000 ezüst darumadár anyagköltsége olyan tetemes, hogy szponzor nélkül nem megvalósítható.

Az ezüstön kívül Gajcsi Blanka rendkívül sokféle anyagot használ ékszerkészítéshez: taplógombát, vaníliarudat, fűszereket, makkot, kerámiát, egzotikus afrikai terméseket, vagy éppen a tengeri sün tüskéjét.

2017-01-19 17:00:00