Egy üvegművész műhelyében

Fotóesszé: egy üvegművész műhelyében

Cseri László

Kertészfi Ági, Ferenczy Noémi-díjas üvegművész ma már nyugdíjas, és egyre inkább a színek bűvöletében él. Cseri László fotóesszéje a nyilvánosságtól elzárt pécsi műhelyének titkaiba avatja be a nézőt.

Fő tevékenységi területe az építészeti üveg, kedves foglalatossága az üvegplasztikák készítése. Tíz éven keresztül dizájnnal foglalkozott, azon belül hőálló háztartási termékeket tervezett a Nagykanizsai Üveggyárban. Gyári tervezői tevékenységét a Szilikátipari Triennálé Díjával ismerték el Kecskeméten, 1990-ben.

 

Több nemzetközi szimpozionon is részt vett, ennek köszönhető, hogy plasztbeton köztéri alkotása áll Pécsett, a Tettyén: az elefántot ábrázoló mászó plasztika. Plasztikáit az anyaggal, technikai eszközökkel való kísérletezés, a formák, színek variálása jellemzi.

„Mindig a megvalósult tárgy sajátosságai lendítenek tovább az alkotás útján, ez világosan látszik, ha időrendben végigkísérjük az elkészült munkákat. Több hazai és külföldi múzeum is őriz e tárgyaimból néhányat” – mondja a művész. „Az építészeti üveg számomra a legnagyobb kihívás, egyben a megélhetési alap is. Harminc éve folyamatosan próbálkozom azzal, hogy üvegablakaim, kupoláim az épület szerves részeként működjenek, de a jelenlegi gazdasági körülmények miatt sok művem az enyészeté lett máris. Az épületek folytonos funkcióváltása és a divattrendek gyors váltakozása miatt az épületüvegezések is áldozatul estek, szemétre kerültek.”

Legtöbb, épülethez kapcsolódó alkotásai a templomokban találhatók, melyek állandó rendeltetésük szerint működnek. A köztéri munkák felsorolása is azt mutatja, hogy az utóbbi tizenöt évben szinte kizárólag szakrális épületek üvegmunkáit készítette, már-már sorsszerűen. Építészeti üvegeit a változatosság jellemzi, ugyanazzal a technikával, a „rogyasztással” készíti lapjait, de mindig másféle szakmai problémát boncolgat. Nem elégszik meg a színek váltogatásával, a síkot is plasztikai eszközökkel kezeli.

55 éves kora óta iparművészet-gyakorlatot oktat a Pécsi Tudományegyetem Építész Karán. Hisz abban, hogy egy jó építésznek minden szakmához és anyaghoz értenie kell, így az üveghez és az iparművészeti üveghez is.

„Ma már nyugdíjas vagyok, most a színek bűvöletében élek. Régebbi üvegmunkáim ihlettek festésre először, majd a régi szép családi fotók, aztán kollégáim munkáit egészítettem ki színélményeimmel. A folytatás még előttem is titok...”

Az elmúlt két évben két településen állították föl köztéri üvegszobrát. Barcson, a Millennium parkban áll Dráva című alkotása, és további nyolc plasztikája Püspökszentlászlón, a Mária meditációs sétaút ösvényein.

2016-10-15 10:00:00