Kertváros – nem csak panelrengeteg

Fotóesszé: Kertváros

Cseri László

Magyarországon Pécsen kívül csak Budapesten és Miskolcon található a Kertvároshoz hasonló hatalmas lakótelepi városrész. Cseri László fotóesszéje a terület sokszínűségét kívánja bemutatni.

 

Kertváros az Árpád-kori Megyer falutól, a ma már régi Kertvárosnak nevezett családi házakból álló városnegyedtől délre fekvő új városrész neve, amely Pécs legnagyobb és egyben legnépesebb lakótelepi városrésze. A területet 1979–1991 között Lvov Kertvárosnak nevezték, Lviv ukrán város orosz megnevezése után. A hivatalosan Megyeri Kertvárosként bejegyzett városrész kiépítése 1970-től 1985-ig tartott. Kialakítása a közlekedés szempontjából sem volt problémamentes, hiszen zavartalan megközelítéséhez kezdetben egy, később már két vasútvonalat is át kellett hidalni közúti felüljáróval.

Az új városrészben az első ütemben 5044 panellakást építettek. A hetvenes évek közepétől újabb városrészekkel bővült Kertváros, miközben magába olvasztotta Málom községet, s kiépült a Rózsadombnak nevezett, magaslati fekvésű lakótömb, és a Szellemvárosnak becézett Nagyárpád-közeli városrész négyemeletes épületeivel, kevés zöldterülettel és játszótérrel. Az új Megyeri Kertvárosnak ma kb. 40 ezer lakosa van.

A Diana téri piac körüli közpark és az ettől nyugatra húzódó gyalogos tengely, az ún. Berek sétány Varsány utcáig tartó területét, mely a kertvárosi lakótelep első ütemében épült lakótömb központja, az Európa Kulturális Fővárosa program keretében megújították. A közpark rekonstrukciója tartalmazza a növényállomány megújítását és utcabútorok elhelyezését. Az Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központ környékének rehabilitációja során pedig két egyedi szökőkút, összesen 14 ezer négyzetméternyi térburkolat, árnyékolók, utcabútorok kerültek a területre. A felújítási munkálatok érintették az agórát és a buszvégállomást is.

Az Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központ Pécs egyik legnagyobb közművelődési intézete, amely minden korosztály részére kínál kulturális és szabadidős programokat, tevékenységeket, de működését tekintve kiemelten gyermek- és ifjúsági centrum.

Pécs-Kertvárosi Református Egyházközösség gyülekezetének templomának mennyezetén 2014-ben helyeztek el 159 ormánsági festett fakazettát, új orgona is épült az Értékes Pécs program keretében.

A Kertváros határában fekvő Tüskésrét fizetős wakeboard- és vízisípályával várja a Tüskésréti-tavon a vendégeket, míg a városlakók számára ingyenesen használható futópályát, egy kisebb gyermekjátszóteret és egy felnőtt kültéri fitneszparkot építettek 2016-ban.

Érdekes „színfoltja” Kertvárosnak az 1991-ben átadott FEMA bevásárlóközpont, amely akkoriban a régió legnagyobb, legmodernebb bevásárlóközpontjának számított. Ezután lassacskán kiürült az épület, mígnem 2013-ban végleg üressé vált, majd ismeretlen okokból kiégett, és leégett az egész tetőszerkezete. Ma már bontják, hamarosan nyoma sem lesz.

2016-10-01 10:00:00