Uránváros

Cseri László

A pécsi Uránváros ebben az évben ünnepli létrehozásának 60. évfordulóját. Cseri László fotóesszéje ezt az egyedülálló hangulatú városrészt mutatja be.

Uránváros azoknak épült, akik 1953-tól a Mecsekben az uránkutatás, majd a bányászat területén dolgoztak. A városrész építése 1956-ban kezdődött a Szigeti külváros legelőjén, amely 1940 és 1956 között repülőtérként is működött.

Az első hatszáz lakás átadására jeles napon, 1956. október 23-án került sor. Eleinte téglaépületeket húztak fel, később pedig paneleket. Uránváros beépítése 1974-ben fejeződött be, ekkorra 6300 lakás épült. Az uránbánya fokozatos bezárása 1989-ben kezdődött, és 1997-ig tartott.

Uránváros ma Pécs második legnépesebb városrésze, ahol kb. 25 000-en élnek. A sportolásra számos lehetőség kínálkozik, hiszen itt található a PMFC labdarúgó stadionja, egy jégpálya és egy modern teniszpálya-komplexum is. 1986-tól működik a városrészben a Pécsi Harmadik Színház, az amatőr és alternatív hagyományokra építő, társulat nélküli intézmény, amely működését a saját produkciók és a meghívott előadások kombinációjára építi. A Pécsi Harmadik Színház nagy szakmai és közönségsikereket ért el előadásaival (Örkény-trilógia, Gyerekek és katonák, Csirkefej, Találkozás, Halleluja, Kvartett, Szappanopera, A Herner Ferike faterja), a kortárs magyar drámák bemutatásának jelentős műhelyévé vált.

A Pécsi Kulturális Központ (korábban Szivárvány Gyermekház) jelenleg Pécs városának egyetlen önállóan működő közművelődési intézménye. Az épület ad helyet a Minerva Könyvtárnak, a Mecsek Táncegyüttes Egyesületnek, a Berze Nagy János Alapfokú Művészetoktatási Intézménynek és az Apolló Kulturális Egyesületnek, utóbbi a város diákszínjátszásának legfontosabb bázisa.

Uránvárosban található két nagyobb parkszerű terület, a Szilárd Leó park és a Péchy Blanka tér. A háztömbök között többnyire szépen gondozott zöldterületek, ligetek vannak számos szoborral, melyek közül a legfontosabbak Antal Károly Kőrösi Csoma Sándor-szobra, Pál Mihály antikvitást idéző, mitológiai figurákra emlékeztető mészkőműve az Olimpia-üzletház falán és a 17 emeletes ház szomszédságában található Issei Amemiya japán művész Párbeszéd című alkotása. Említésre méltók még a reliefek, rézdomborítások és kerámiaalkotások, melyeket a két-háromszintes uránvárosi épületek kapubejárói fölé helyeztek.

Pécs önkormányzata 2007 augusztusában tervpályázatot hirdetett „Pécs-Uránváros főterének és kapcsolódó közterületeinek tervezése” címmel az „Európa Kulturális Fővárosa – Pécs 2010” program jegyében. E program keretében megújult a Szilárd Leó park, az Uránbányász tér. 2011-ben utóbbin állították fel Makra Zoltán és Palatinus Dóra 37m2 című művét, amely a bányászlakótelep egyik tipikusnak számító, harminchét négyzetméteres lakását ábrázolja.

2016-06-11 10:00:00