A Király utca

Fotóesszé: a Király utca

Cseri László

A pécsi Király utca talán a legnépszerűbb a belvárosi utcák sorában, annak ellenére is, hogy nagyon sok kisbolt szűnt meg ott az elmúlt néhány évtizedben. Cseri László fotóesszéje építészeti értékeit és különös hangulatait mutatja be.

 

Pécs belvárosának legkedveltebb sétálóutcáját, amely a Széchenyi tértől a Búza téren át a Katalin utcáig húzódik, Király József püspökről nevezték el, aki 1807 és 1825 között töltötte be tisztségét. 1945-től 1991-ig Kossuth Lajosról elnevezett utcaként volt ismert, amelyen villamos is közlekedett 1913-tól 1960-ig. A villamos emlékét ma már csak egy emléktábla őrzi az egyik épületen.

 

Az utca egyik nevezetes épülete az 1915-ben átadott, szecessziós Palatinus Hotel (eredetileg Pannónia Grand Hotel), amelynek nagytermében Bartók Béla adott koncertet 1923-ban.

A Király utca térré szélesedő részén áll az 1895 óta működő Pécsi Nemzeti Színház, illetve szomszédságában a kamaraszínház épülete. Az épületen találhatók a kor kiemelkedő, színházzal kapcsolatos embereinek, Csiky Gergelynek, Szigligeti Edének, Kisfaludy Károlynak és Erkel Ferencnek szobrai, a kupolán pedig a „Géniusz” szobor áll, Kiss György szobrászművész alkotása.

A Színház téren alálható a Dominikánus Ház, melynek helyén egykoron Ferhád pasa dzsámija volt. A színházzal szemben lévő, egykori Pécsi Nemzeti Kaszinó, majd Fegyveres Erők Klubja évek óta üres, hasznosítására egyelőre elképzelések sincsenek.

A Király utca további nevezetessége a Vasváry-ház, díszes pirogránit domborművei a Zsolnay-gyárban készültek. Az 1880-as évek elején épült a Fehér Hattyú Vendégfogadó, amely ma Hattyú-ház néven ismert. Nagytermében 1846. október 26-án délelőtt Liszt Ferenc adott koncertet. A Caflisch cukrászda 1789-ben nyitott meg, és ezen a néven 1869-től működött. 1952-ben Éva cukrászda néven államosították, majd 1988-ban kapta vissza régi nevét.

A barokk stílusú Lyceum templom a 18. században épült egy török dzsámi helyén, a pálos szerzetesek jóvoltából. A rend 1786-os feloszlatását követően a pécsi egyházmegye a rendházat iskolává, úgynevezett lyceummá alakíttatta. A pálos rend 1997-ben vette át újra a templomot. A pálos kolostor barokk épülete a Széchenyi Gimnáziumnak ad otthont.

A Király utcában az elmúlt száz esztendőben sok különböző üzlet működött. Volt itt virágbolt, Ofotért, cipőbolt, vasbolt, Ifjúsági Áruház, Magyar Írók Könyvesboltja, férfi és női fodrász, dohánybolt, OTP, papír- és írószerbolt, játékbolt, kalapos, órás, patyolat, zöldség és gyümölcsös. Az Árkád üzletközpont megnyitása óta a belvárosi boltok nagy része megszűnt, a Király és a Ferencesek utcájában félszáz üres üzlet található. A Király utcában viszont egyre több a vendéglátó egység, éttermek, kávézók, cukrászdák várják a helyieket és a turistákat.

2016-04-30 17:00:00