Eltűnt épületek, áthelyezett szobrok

Fotóesszé: Eltűnt épületek

Cseri László

Pécs városában számos, olykor műemléki védettséget élvező épületeket lebontottak, felrobbantottak, egyes szobrok eltűntek, másokat új helyre vittek. Cseri László fotóesszéje az elmúlt húsz év ilyen jellegű történéseit mutatja be.

 

 

 

Már 1913-ban rendelkezésre álltak a pécsújhegyi szénelőkészítő tervei, statikai számításait a fővárosi Rella N. és Neffe vasbetonépítési vállalat készítette. Az Egry Bálint budapesti építőmester kivitelezésében az 1914-re megvalósult épületben a szenet vízben, fajsúly szerint osztályozták. Az architektúra későbbi, összetett formáját a további toldalékoknak köszönheti. 2009 októberében semmisült meg a pécsi bányászat e hányatott sorsú emléke, a város határában álló szénelőkészítő. Száznyolcvan kilogramm Permonex V19 fajtájú robbanóanyagot helyeztek el az épületet tartó oszlopoknál, s 560 darab gyutacsot használtak fel. A több, mint egy évtizede használaton kívül álló, negyven méter magas épület a terveknek megfelelően egy pillanat alatt omlott össze. 1913-ban a Pécsújhegyen megkezdett korszerűsítés fontos részét képezte, hogy az elaprózott kis üzemek helyett egy új, központosított szénelőkészítőt és egy nagy teljesítményű villamos erőművet építsenek. Az erőmű igen gyorsan, már 1914-re elkészült. Az áramszolgáltatás Pécs irányába az első világháború miatt azonban csak 1918-ban indulhatott meg. A város ezzel nemcsak energiához jutott, de a korszak talán legszebb ipari épületével is gazdagodott.

A 2016. február 9-ei robbantás után február 15-én a műemléképület maradékát is felrobbantották. Az épület nagy részét az után tették a földdel egyenlővé, hogy tulajdonosai, két fővárosi részvénytársaság, bontási engedélyt kért a házra. A vasbeton erőmű azonban akkor nem dőlt össze teljesen. A kazánház és a gépház ugyan megsemmisült az első robbantás után, az északi kapcsolóház tömbje viszont megmaradt. Nem sokáig, csak február 15-ig. A két cég a korábbi tulajdonos, a Kóma1 Kft. felszámolási eljárása keretében vásárolta meg. Ez utóbbi cég volt az, amelyik nagyszabású tervekkel érkezett Pécsre és rehabilitációs központot álmodott meg a területen, ám terveikből nem lett semmi, ahogyan a korábbi filmgyáras elképzelésekből sem. Az elmúlt évtized alatt tehát semmi nem történt, miközben a házat lassan széthordták.

*

2004 augusztusában leégett Pécs legnagyobb diszkója, a XX. század elején épült magtárból átalakított, 1500 négyzetméteres, háromemeletes épület egy vasárnap kora hajnalban. Szakértők keresték a tűz okát, a rendőrség tájékoztatása szerint azonban nem volt kizárható a szándékos gyújtogatás sem. A háromemeletes diszkóban, a fiatalok legkedveltebb szórakozóhelyén a szombati buli kellős közepén, éjjel kettő körül csaptak fel a lángok. Amikor a tulajdonos észrevette a tüzet, nem esett pánikba, hanem kiterelte a szórakozókat az utcára, így szerencsére senki nem sérült meg. 2008 márciusában, egy pénteki napon ismét lángra kapott a pécsi Boccaccio üresen álló épülete. 2009-ben jött a hír, hogy lebontják. Az ingatlan „eltüntetéséről” május végéig luxemburgi tulajdonosa gondoskodik, írták meg a lapok. Ha mégsem, az önkormányzat végezteti el a bontást és ennek költségeit az épület gazdájára terhelik.

*

Két évvel az alapkőletétel után, 1991. május 16-án megnyitotta kapuit Pécs első klasszikus bevásárlóközpontja, a FEMA. Hosszú évekig a legmenőbb bevásárlóközpont volt határon innen és túl. Sok horvát is átjárt vásárolni. Aztán az árak emelkedni kezdtek, megcsappant a forgalom és a városban megjelenő multik elkezdték sorban beverni a szegeket a FEMA koporsójába. Ráadásul 1998-ban kigyulladt, akkor leégett a kupolája, miután szigetelési munkák közben nyílt lángú forrasztót használtak. A vállalkozók sorban kezdték elhagyni a FEMA-t. Pár üzlet még huzamosabb ideig vegetált az épületben, de 2011-ben kitették a táblát: bezárt az üzletház. Ettől kezdve őrizet és világítás híján szétlopták a főépületet – a téglákat, cserepeket, vasrudakat. A 2013-ban, ismeretlen okokból kitört tűz a kihalt épület teljes tetőszerkezetét elemésztette, egyértelművé vált: a FEMA-t más célokra már nem fogják újraéleszteni. Hosszú pereskedés indult a német többségi tulajdonos és a magyar üzlettulajdonosok között. Közben a romokat elkerítették, tovább pusztult az épület. 2016-ban lebontották, decemberre teljesen eltűnt a föld színéről a régió hajdanán volt legnagyobb üzletkomplexuma.

*

A Kossuth-szobrot 1908-ban avatták fel még a Majláth téren, Horvay János szobrászművész alkotását. 1864 előtt a Kossuth tér még Új tér volt, aztán megépült a zsinagóga a tér keleti oldalán 1869-ben, akkor már a Majláth tér nevet viselte. Kossuth térnek az 1930-as évek közepétől nevezik. Az Aradi Vértanúk Szobrai Alapítvány határozta el, hogy addigi nemes munkáját folytatva 1999. október 6-ra szobrot állít gróf Batthyány Lajosnak, az első felelős magyar kormány vértanú miniszterelnökének. Ráadásul ez a mű csak első darabja lenne a ’48-as miniszterek szoborgalériájának. Az ötletet a Dévényi és Társa Építész Kft. építészei vetették fel még 1995-ben a Kossuth tér rendezésére kiírt pályázaton nyertes tervükben. Ez a parkolót mélygarázzsal váltaná ki, a tér felszínének pedig ünnepélyes tartalmat adna. Az 1908-ban felállított Kossuth-szobor tehát ezért került korábbi helyéről az önkormányzati hivatal épülete elé, majdnem a tér középvonalára, arccal délnek fordítva.

*

Az eredetileg a székesegyház homlokfalán álló apostolok budafai sárga homokkőből álló egész alakos szobrok 1846–1854 között készültek el, és 1854. november 12-én szentelték fel őket. Bartalits Mihály alkotásait a Papnövelde utcában, a volt nagyszeminárium udvarán, a mai Szent Mór Iskolaközpont udvarában helyezték el 1884-1885-ben, miután a puha homokkő alkotások nem álltak ellent az időjárás viszontagságainak. A nagy méretű szobrok újbóli áthelyezésére a Szent Mór Iskolaközpont udvarának 2017-es átalakítása miatt került sor, ahova többek között tornacsarnok épült. A székesegyház nyugati homlokzata előtt álló, 1930-as években emelt Gosztonyi-kőtár épülete tizenkét árkádívével nemcsak kiváló kiállítóhelyet biztosít, hanem az időjárással szemben is védi az apostolszobrokat.

*

A pécsi Magasház (más néven 25 emeletes) Magyarország egykori legmagasabb lakóháza volt a maga 84 méterével. A város Szigeti negyedében, a Szigeti út és a Hungária utca találkozásánál, a Hungária utca 53. szám alatt helyezkedett el. Építését a Baranya Megyei Állami Építőipari Vállalat 1974-ben kezdte meg, a kész épületet 1976-ban adták át. A házban összesen kétszázötven darab egy-, illetve másfél szobás lakást alakítottak ki. Az építési technológia hibája miatt 1989-re a ház életveszélyessé vált, lakóit kiköltöztették. A huszonöt szintes ház ezután bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe is Közép-Európa legmagasabb lakatlan egykori lakóépületeként. 2013. október 22-én a Baranyai Megyei Kormányhivatal elrendelte az épület lebontását, fél évet adva a tulajdonosnak a munkálatok elvégzésére. A bontás 2016 tavaszán kezdődött. 2014-ben jött az öltet, hogy újra össze kellene hozni a lakóközösséget, hogy meséljenek élményeikről, az ott töltött időről. Az ötletgazda Salamon Péter, az Irány Pécs! hálózati menedzsere. Hatvanan jelentkeztek a felhívásra, sikerült több, egykoron ott élő lakóval felvenni a kapcsolatot. Így mások mellett Kulka János, Lang Györgyi, Füsti Molnár Éva, Krasznói Klára is részt vett a projektben. Minden jelentkezőről készült egy nagy méretű, 86x125 centiméteres fekete-fehér portréfotó, amelyekből egy hatalmas köztéri kiállítás lett a Magasház kerítésén, illetve a Hungária utca felületére ragasztva. Mindenki saját maga ragasztotta fel plakátját október 19-én egy közösségi akció keretében.

*

A Szent István téren álló Miasszonyunk-zárdatemplomot 2017-ben újították fel. A templom homlokzata a felújítás előtti években az időjárás viszontagságai miatt látványosan romlásnak indult. A homlokzat rekonstrukcióján túl felújították a templomtorony tetőszerkezetét, a héjazatot lecserélték, és a templom villámvédelmi hálózatának felújítására és a tartószerkezeti megerősítésre is sor került. Elbontották a bejárati baldachint azzal, hogy felújítását követően visszakerül eredeti helyére. Erre azonban 2023-ig nem került sor.

*

A Havihegyi kegykápolna háromszáz éve hozzátartozik Pécs látképéhez. A kápolnát az 1690–1691. évi pestisjárvány elmúltával, hálából Havas Boldogasszony tiszteletére emelték a hívek. Az építkezésre emlékezve a Havihegyi búcsújárás alkalmával a hívők egy-egy követ felvisznek és elhelyeznek a Fájdalmas Szűzanya szobrának talpazata köré. Az Ágoston térről indulnak fel a meredek Felsőhavi utcán a Havihegyi kápolnához. Három helyen állnak meg: a Felsőhavi utca és a Majtényi Ferenc utca kereszteződésében álló keresztnél, a Hegyalja utca kereszteződésében lévő keresztnél, valamint a Felsőhavi utcavégén álló Magyarok Nagyasszonya szobornál. Képeinken a Felsőhavi és a Hegyalja utcák kereszteződésében álló feszület látható 2004-ben, illetve 2013-ban készített felvételeken. A felső Jézus szobrot az alsóra cserélték ki, majd az alsót 2015-ben romba döntötte egy teherautó, a kereszt tizennyolc darabra hullott.

*

A Pécsi Vidámpark öthektáros területen üzemelt a Mecseki Parkerdőben 1961-től 2011-ig, ötven éven át. A kis élményparkot a város polgárai és munkásai építették társadalmi munkában. A vidámpark pusztulása a rendszerváltással kezdődött. A kétezres évek elején a körülbelül ötven játékelemből már csak alig felét használták. A park napról napra küzdött a túlélésért, rengeteg adósságot halmozott fel. A funkció és őrzés nélkül maradt vidámparkot hamar megtalálták a fosztogatók, vandálok, fém tolvajok és a hajléktalanok. 2014-ben minden épületet lebontottak, csak a pénztár- és büféépület, a betonalapok és a szabadtéri színpad maradt meg. Mára alig van nyoma az egykori épületeknek.

*

Pécs határában 2004 óta gazdátlanul, illetve lassan már lebontva állnak az Áper laktanya romjai. Romváry Ferenc Pécs szobrai című könyvének 2014-es kiadása szerint a Bányász (a szembenéző, csákányos alak) és a Munkás (könyvvel vagy téglával a kezében, fejfedő nélkül) egyaránt Jálics Ernő műve, mind a négy féldombormű haraszti mészkőből készült. A plasztikákat Romváry 1952-re datálja. 2016-ban a szobrok eltűntek a homlokzatról.

*

Az Ágoston tér déli oldalán, a templom közelében néhány éve még apró földszintes házak álltak. Ezeket elbontották, a helyükre négyszintes apartmanház épült. Hasonló sors várt a Rákóczi úti zeneiskola mellett álló nagy téglaépületre, amely raktárépületként funkcionált hosszú éveken át. Helyére azonban nem épült semmi, ott magánparkoló működik.

*

2006-ban kezdődött a felújítása a város legrégebbi lakóházának, az 1324-ben épült Káptalan utca 2-nek, amelyben a Zsolnay Múzeum található. A homlokzati munkálatok során egy szakmunkás a restaurátor utasítását félreértelmezve úgy verte le a homlokzatról reneszánsz díszítő festés egy részét, valamint a több száz éves, Fájdalmas Krisztusként ismert reneszánsz mellképet, hogy abból egy morzsányi sem maradt. Szabálytalan munkavégzés miatt a kivitelezőre kétmillió, a restaurátorra egymillió forint pénzbüntetést szabtak ki.

 

2023-12-20 23:00:21