A Bóbita Bábszínház

Fotóesszé: Bóbita Bábszínház

Cseri László

A bábszínház otthona korábban a Pilch Andor tervei alapján 1905-ben a Pécsi Jótékony Nőegylet számára készült épület volt Pécs belvárosában. A Bóbita innen 2011-ben költözött új helyére: ezt az épületet mutatják be Cseri László fotói.


​Az Európa Kulturális Fővárosa 2010 Pécs program egyik legjelentősebb fejlesztése a Zsolnay-gyár leromlott állapotú és zömében hasznosítatlan műemlék épületeinek felújítása, és a különféle kulturális, közművelődési és oktatási funkciók ide telepítésével egy pezsgő kulturális negyeddé és rekreációs területté történő átalakítása volt. Az egyik felújított épület a Bóbita Bábszínház otthonává vált.

A Zsolnay Miklós által építtetett, eredetileg lakóház zöld mázas tetőcserepéről kapta akkori elnevezését (Zöld ház) a családban. Mattyasovszky Zsolnay Tamás visszaemlékezése szerint Miklós elképzelése az volt, hogy a tágabb család lakóháza lesz. A tetőtérben Mattyasovszky Zsolnay László festőművész műterme kapott helyet. Ő tervezte a belső térben lévő magyaros gipszstukkó díszítést és a fűtőtesteket borító, stilizált napot ábrázoló kerámia rácsot. Ma a motívum csak a bejárati ajtó vasrácsán látható. Az épület karakterét meghatározza a zöld cseréppel borított manzárd tető kiugró padlásablakokkal, az épülethez tervezett gerincdíszekkel. Az épület magva a galériás hall, amelynek déli oldala süllyesztett. Padlóburkolata diagonálisan lerakott, a csúcsain lemetszett négyzetes betétlap. A galériára vezető lebegő lépcső két oldalán és a galéria falán alul sárga, kék szegélyű csempesor található. A lépcső hallra néző oldalán alatta kerámia fríz fut, stilizált kék virágokkal és levéldíszes indával. Napjainkban a Zöld ház déli oldalán hatalmas, mesés figurák mutatják az időt, előrevetítve a játékosságot, amivel az épületben találkozhatunk, hiszen 2011 óta itt „lakik” a Bóbita Bábszínház társulata.

A Bóbita a dél-dunántúli régió egyetlen önkormányzati bábszínháza, amely közel 50 éve szerzett országos hírnevet az 1965-ös Ki mit tud? vetélkedőnek is köszönhetően. A hagyományos, gyermekeknek szánt bábszínházi előadásokon kívül – melyek elsősorban a klasszikus meseirodalomra épülnek – szabadtéri és felnőtt darabokat is játszanak. A társulat számos alkalommal szerzett nemzetközi és hazai bábfesztiválokon elismerő díjakat: Horvátországban, Szerbiában, Lengyelországban, Montenegróban és Szlovákiában. Európa sok országán kívül Ázsiában is több helyen tartottak vendégelőadásokat. A bábszínház kiemelkedő rendezvénye a háromévenként megrendezésre kerülő Pécsi Nemzetközi Felnőttbábfesztivál.

Az épületben egy 185 férőhelyes nagyterem, valamint egy 70 fős kamaraterem várja a látogatókat. A nagyobb tér több lehetőséget is rejt magában. Az új helyen az 1999 óta megnyílt állandó bábmúzeum mellett helyet kapott egy Kézműves terem is.

A Bóbita földszintjén nyílt 2023 áprilisában az Escargo Kávé- és Kakaóbár, amely negyven férőhelyes kávézóval és harminc férőhelyes terasszal várja a vendégeket. Koncerteket szerveznek, amelyek elsősorban a bábszínház előtti szabadtéri színpadon zajlanak, illetve a teraszukon. Gyerekprogramokat is kínálnak, sőt vállalják, hogy drámapedagógiai foglalkozásokat tartanak a gyerekeknek, amíg a szülők bevásárolnak vagy egyéb programokat bonyolítanak le.

 

(Forrás: wikipedia, pecs.hu)

 

2023-08-30 07:00:00