A pécsi Zsolnay Vilmos utca

Fotóesszé

Cseri László

A Zsolnay utca a pécsi belvárostól a Gyárvároson át a Budai vámig tartó, egységes utcaképet nélkülöző útszakasz, amely azonban figyelemre méltó építményekkel büszkélkedhet. Ezeket mutatja be Cseri László fotóesszéje.

 

Az utcaképnek akadnak olyan elemei, amelyek az utcajegyzék szerint ugyan más utcákból közelíthetők meg, de a Zsolnay Vilmos utca látványát meghatározzák, mint például a Tudásközpont, a Lánc utcai rendelő, a Kodály Központ vagy a Garami József Labdarúgó Képző Központ.

A Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont, illetve hivatalos becenevén Kaptár kulturális központ Pécs Balokány elnevezésű városrészében. Az intézmény látja el Dél-Dunántúl információs és dokumentumigényét, de közösségi, kulturális és szabadidős programok rendezésére is alkalmas. A tizenháromezer négyzetméteres, négyemeletes épületbe költözött a Csorba Győző Könyvtár (a korábbi városi, megyei könyvtár) és a Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont Központi Könyvtára, valamint a PTE Benedek Ferenc Jogtudományi és Közgazdaságtudományi Szakkönyvtár. Az épületben kialakítottak két kétszáz fős előadótermet és egy konferenciatermet, továbbá vannak kutatószobák és internetes munkaállomások is.

A Kodály Központ Pécs egyik legfontosabb intézménye, a dél-dunántúli régió legnagyobb befogadóképességű, multifunkcionális hangversenyterme és konferenciaközpontja. A 2010-ben épült intézmény ad otthont a Pannon Filharmonikusoknak. Az azóta eltelt tíz évben teltházas koncertek és világhírű előadóművészek követték egymást a színpadon, többek között Al Di Meola, Richard Bona, Pat Metheny, Tommy Emmanuel, a Voca People, Maxim Vengerov, Hiromi, Jan Garbarek, Kenny Garrett, a The King’s Singers, Trilok Gurtu, Várdai István, Baráti Kristóf, Michail Pletnyov, Malcolm Bilson, Avishai Cohen, valamint Tomatito & Michel Camilo. A hangversenyterem Magyarország egyik legjobb akusztikájú és legszebb koncertterme, amely világszínvonalával minden igényt kielégít. Az épületben a közel ezer fő befogadására alkalmas hangversenyterem mellett található még két háromszáz fős konferencia-, illetve balett-terem és egy nagy zenekari próbaterem. Üzemeltetője a Zsolnay Örökségkezelő Nkft.

A Balokány név eredete és etimológiája sokáig tisztázatlannak látszott. A pécsi Balokány kialakulására vonatkozó adatok alapján egyértelmű, hogy ez a név eredetileg mocsaras rétet, állóvizet jelentett. A Balokány eredetileg hatalmas, dél felé húzódó agyaggödör volt. Ez szolgáltatta az agyagot a város téglaégetőjének és a lakóknak, valószínűleg már a török hódoltság alatt is. Mikor a vízzáró agyagréteget már letermelték, a gödör fenekén alulról források fakadtak. A Balokányban a Pintér János Parkmegújítási Program keretében 2022-ben adták át a felújított ligetet. A Balokány-ligetért Egyesület, a városháza és a Biokom közös munkája nyomán a tó környezete gyakorlatilag teljes egészében megújult. Az egykori strandfürdő azonban romokban áll, falait benőtte a dús növényzet.

A Zsolnay Kulturális Negyed a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa projekt legnagyobb beruházása volt, mely a Zsolnay porcelángyár területének nagy részén épült ki mindössze két év alatt. A több mint tizenegymilliárd forintos beruházásnak köszönhetően új életre kelt a Zsolnay-gyár öthektáros területe. A Zsolnay utca a negyed Egyetemi Negyedét szeli ketté, itt található a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar több tanszéke, az oktatáshoz szükséges termek, műhelyek, illetve menza mellett pedig itt található a Janus Egyetemi Színház is. A kettéválasztott Egyetemi Negyedet egy acélszerkezetű gyalogos híd köti össze.

A TOCA Football Center – Garami József Labdarúgó Képző Központ a legendás pécsi edző, Garami József 80. születésnapja alkalmából nyitotta meg kapuit ünnepélyes keretek között a Puskin téren. 2011 nyarán ürítették ki a Puskin téri Hajnóczy József Kollégiumot, miután a csökkenő gyereklétszám, alacsony kihasználtság miatt a fenntartása gazdaságtalanná vált. A Garami József Labdarúgó Képző Központ sok tehetséges ifjú focista fejlődésében segíthet. A létesítményben az innovatív futballtechnikai módszertan, a TOCA alapján folyik a munka.

A gyárvárosi római katolikus plébánia 1926–1935 között épült neoromán és modern stílusú jegyeket felsorakoztató épületegyüttes, mely iskolaépületből, a templomból és a paplakból áll. Tervezői Pilch Andor, Visy Zoltán és Gosztonyi Gyula voltak.

 

(Források: CSGYK, Pécs.hu, Kodály Központ)

2023-03-31 10:00:00