A pécsi Munkácsy utca

Fotóesszé

Cseri László

A pécsi belváros egyik legszebb utcáján, a Széchenyi tértől a Lyceum utcáig húzódó Munkácsyn számos figyelemre méltó épület helyezkedik el. Ezeket mutatja be Cseri László fotóesszéje.

Nem véletlen, hogy az egykori Nepomuk utcát Pécsett átkeresztelték Munkácsy Mihály utcára. Az egyik leghíresebb és legfontosabb festőnk ebben az utcában lakott 1863 és 1867 között, amikor pécsi rokonait meglátogatta. Trebbin Ágost pécsi történész Pécsi Szemlében megjelent Munkácsy Mihály pécsi látogatásai című írásának köszönhetően pedig igencsak érdekes, szórakoztató történeteket tudhatunk meg a festőmester pécsi időtöltéseiről. A kifejezetten gyorsan elismert és népszerű festővé vált Munkácsyt másik nagybátyja, Reök Lajos ügyvéd hívta meg a Nepomuk utca 23-ban élő családjához. Munkácsy imádta a várost, többször is hosszabb-rövidebb időt töltött itt. Először 1863-ban, majd 1865-ben, illetve 1867 farsangján járt Pécsett.

Az utcában található a városban fellelhető néhány emlékező macskakő, hivatalos nevén „botlókő” egyike, amelyet a holokauszt áldozatainak emlékére helyeztek el a járda felületében. A kezdeményezés Németországból indult el, ott már közel tízezer ház előtt állítja meg az embereket a „kő”, emlékeztetve a történelem legsötétebb korszakára. 1944. július 3-án és 4-én csak Pécsről négyezer zsidót deportáltak, s négy–ötezer baranyai roma halt meg koncentrációs táborokban. A pécsi nevek Stark András pszichiáter segítségével kerültek fel a kövekre.

A Munkácsy utca 4. és Fürdő utca sarkán magasodik egy nagyon szép ház, az 1911-ben épült pécsi izraelita hitközség bérháza. Tervezője Pilch Andor pécsi építész. Itt volt a rabbinátus és több hitközségi alkalmazott lakása, a sarkon kóser (szárnyas) húsbolt működött, később egy patika.

Egy ugyancsak Pilch Andor által tervezett, szecessziós jegyeket mutató, téglahomlokzatú, egyszintes saroképület is áll az utcában, melyben egykor a Pécsi Irodalmi és Könyvnyomdai Rt. nyomdája üzemelt. Az épületet nemrégiben teljes egészében átalakították úgy, hogy a homlokzati falakat érintetlenül hagyták.

A Munkácsy és Bercsényi utca sarkán álló Pilch-féle épülettel szemben, a másik sarkon áll a német nemzetiség pécsi kulturális központja, a Lenau Ház, amely 1990 óta működik. A házat a Nikolaus Lenau Közművelődési Egyesület tartja fenn, mely 1985 októberében alakult meg Pécsett mint a II. világháború utáni első független, bejegyzett német nemzetiségi szervezet Dél-Kelet-Európában.

Az egykori Munkácsy utcai rendelőintézet évtizedekig az egyetlen ilyen funkciójú épület volt a városban. 2008-ban bezárták, mára felújították, benne lakásokat, üzlethelyiségeket alakítottak ki.

A pécsi Urológiai Klinikát 1952. január 1-jével alapították, ezzel egész Európában az ötödikként létesített önálló urológiai klinika volt. Mai helyén, a pécsi belváros központi részén, a Munkácsy utca 2. szám alatt 1953. augusztus 1-jén kezdte meg működését.

Az utca egyik különös lakóházának homlokzatát Dobány Sándor keramikusművész munkái díszítik. A Kossuth-díjas építész, Dévényi Sándor által tervezett épület a 9. szám alatt található.

2022-03-29 00:00:00