A pécsi Apáca utca

Fotóesszé

Cseri László

A Széchenyi tértől a Sétatérig húzódó Apáca utcában a Szerecsen Patikától a feltárt római kori sírokon át Babits bronz mellszobráig számos érdekességet találhatunk. Cseri László fotóesszéje az utcában fellelhető értékeket mutatja be.

 

A Szerecsen Patika (vagy ahogy sokan ismerik: Sipőcz Patika) Pécs első gyógyszertára, mely napjainkban a Janus Pannonius Múzeum működtetésében patikamúzeumként funkcionál. A gyógyszertárat Seitz Nepomuk János zágrábi patikus alapította 1697-ben „Szerecsen” néven. A mai Jókai tér környékén található patikát több tulajdonosváltás után a házzal és a füvészkerttel együtt Sipőcz István gyógyszerész vette meg, aki a patikahelyiséget 1864-ben költöztette át a jelenlegi helyére.

A látogatók a gyógyszerészet- és orvoslástörténeti kiállításon különleges, míves megmunkálású gyógyszerkiadó üvegcséket, fából, fémből és kerámiából készült patikaedényeket, régi gyógyászati eszközöket és gyógyírrecepteket tekinthetnek meg. Az egykor patikaként működő belső tér neorokokó stílusú, faragott tölgyfa bútorzata Hoffmann Károly műhelyében, míg a bútorzat virágmintás kerámiabetétjei a Zsolnay-gyárban készültek. A betegforgalmi tér leglátványosabb eleme a Zsolnay Gyula szobrászművész által készített kecses formájú ivókút.

Az Apáca utca 8. alatt lévő ókeresztény sírépítményeket 1958-ban, a Baranya Megyei Könyvtár udvarán folytatott építkezés közben tárták fel. Először egy festett falú kettős sír került elő. Ez téglából és kőből épült, tetejét összecsapolt téglákkal kialakított nyeregtetővel fedték le. A kettős sírt belül is kifestették. Közelében egy festetlen sírkamrát és több egyszerű sírt is feltártak, amelyekben kevés sírmelléklet volt. Az udvar déli oldalán nagyméretű kripta került elő, tizennégy sírral. A leletegyüttest a kutatók a 4. századra datálják.

Az Apáca utca 14. számú lakóház udvarán került elő egy apszisos sírépítmény, amelyben három felnőttet és egy gyermeket temettek el a padlószint alá. A sírba történt többszörös beletemetkezés utolsó idejét – egy ékszereket viselő nő mellett talált pénzérme alapján – 385 és 390 közé teszik. Ezt követően, az 5. század elején a sírt átépítették: az apszisban félkör alakú padkát és megemelt talapzatot építettek, valamint megemelték a sírkamra padlószintjét. A feltárt sírokat a ház udvarán épített modern védőépület alatt lehet majd megtekinteni, de ez – az Apáca utca 8. szám alattival ellentétben – egyelőre nem látogatható.

Az óvodát, általános iskolát, alapfokú művészeti iskolát és kollégiumot is magába foglaló Ciszterci Nevelési Központ épületeit az elmúlt évek során újították föl. A régi épületegyüttes Pécs belvárosának szívében, a Szent István tér, valamint az Apáca utca találkozásánál helyezkedett el. Az épületet 1851-ben emelték, amikor Pozsonyból tizenkét szerzetesnővér érkezett Pécsre, hogy megkezdje a tanítást az akkori rendházban.

Az utcában található Babits Mihály bronz mellszobra. A Szekszárdon született költő, író és műfordító 1891 és 1901 között élt Pécsett, a ciszterci rend gimnáziumának diákja volt, és itt is érettségizett. Az 1981-ben készült szobor alkotója Borsos Miklós.

 

(Források: JPM, CNK, Köztérkép)

2022-01-28 08:00:00