A pécsi Ferencesek utcája

Fotóesszé

Cseri László

A Ferencesek utcája Pécs belvárosának ikonikus sétálóutcája. Cseri László fotóesszéje az itt található templomot, a török fürdő romjait, klasszicista, romantikus és eklektikus lakóházakat, kapualjakat, lépcsőházakat mutatja be.

 

A pécsi Ferencesek utcája az Apáca utcától a Jókai téren át az Alkotmány utcáig húzódik. Ebben az utcában áll az 1700-as években épült Szent Ferenc-templom, amely falaiban őrzi a török idők előtti kolostor templomának maradványait. A 18. században a homlokzatokat többször átalakították. A keleti oldalon eredetileg két tornya volt, de a délit később elbontották, az északira pedig – mely ekkor még csak az épület magasságáig terjedt – haranglábat állítottak. A mai barokkos sisakot 1807-ben alakították ki, és 1828-ban szerelték fel az órát. 1926 októberében, Szent Ferenc halálának 700. évfordulója alkalmából kezdte el Gebauer Ernő a keleti homlokzaton található félkörív alakú mezőbe festeni freskóját.

A Memi pasa fürdőjét töredékes állapotban állították helyre az 1970-es években. A szabadon látogatható maradványok a templom mellett találhatók. A török korban a fürdő mellett állhatott Memi pasa dzsámija, medreszéje, valamint Szolimán aga lakóházai is. A fürdő padlója alatt volt a fűtőrendszer, amellyel a helyiségeket és a vizet melegítették. Az előcsarnokban díszes csorgókút, a falak mellett méretes ülőpadok voltak. Memi pasa dzsámiját a 18. században a ferences rendiek elbontották, illetve átépítették, a török fürdő viszont megmaradt egészen 1880-ig.

A ferences templommal szemközt áll Assisi Szent Ferenc köztéri szobra, mely Bársony György szobrászművész munkája 1939-ből. A kis csordogáló kutat, melyet a helybéliek „Galambos kútnak” hívnak, 1942-ben állították fel.

A 19. század elején készült az a Szent Flóriánt ábrázoló festett homokkő szobrocska, amely a Ferencesek utcájának jellegzetes, a pécsiek által jól ismert dísze. Egy 1700-as évek végén épült lakóépület, a 21. számú ház emeleti falfülkéjében helyezték el. Figyelemre méltók a Zsolnay-gyárban készült konzoltartó nőalakok, amelyek a 20. számú ház emeleti ablakai között találhatók.

A villamos utoljára 1960. augusztus 31-én haladt végig Pécs szűk utcáin. A város napjainkban is tartogat néhány tárgyi emléket az egykori villamosról, a Ferencesek utcájában áll egy látogatható példány is.

 

(Források: pecsi-ferences.github.io, pecs.varosom.hu, Wikipédia.)

2021-12-29 10:00:00