A pécsi Pius templom

Fotóesszé

Cseri László

Az egyetem Ifjúság úti épülete mellett magasodó templom különös szépsége mellett arról is nevezetes, hogy angol nyelven is miséznek benne. Cseri László fotóesszéje a pécsi Pius templomot mutatja be.

 

A Pécsi Tudományegyetem Ifjúság úti tömbje eredetileg jezsuita kolostornak, gimnáziumnak és diákotthonnak épült. Az ötlet atyja gróf Zichy Gyula pécsi püspök volt, aki X. Pius pápa ötvenéves papi jubileuma emlékére létrehozta a Pius alapítványt.

Az intézet 1912–1913-ban kezdte meg működését. A tömb nyugati szárnyán a jezsuita rendház rendezkedett be, a két szárny közti területre pedig templomot szántak. Zichy Gyula a Pius Intézet szíveként képzelte el az alapítandó templomot. A templom tervének elkészítésével Fábián Gáspár budapesti műépítészt bízták meg.

Az építész a Jézus Szíve templomot neoromán stílusban tervezte. A város vallási múltját, kultúráját jelképező román kori székesegyház és a korszak egyházművészete is ennek a stílusnak az alkalmazását sugallta. 1927 októberének első vasárnapján került sor az ünnepélyes alapkőletételre. Az alapkő megáldásának szertartását az akkor már kalocsai érsek Zichy Gyula végezte. A templomot 1930. június 9-én, pünkösdhétfőn szentelték fel.

A felszentelés után tovább folytatódtak a munkálatok. November 20-án az utolsó simításokat is elvégezték a templom külsején, így a hároméves művelet befejeződött.

A templomban több szobor is található, köztük a névadó Szent X. Pius pápáé, és talán nem meglepő, hogy szobrot kapott az alapító, Zichy Gyula püspök is. A templomban egy Pécsett készült Angster-orgona hangjai csendülnek fel.

Az elmúlt időszakban komoly felújításon esett át a templom, az egyházmegye és a plébánia saját forrásából, a hívek és a szakminisztérium támogatásával összesen 90 millió forintot tudtak ráfordítani, ebből megszépült a külső, déli homlokzat, a tornyok és a lépcsők. Erre szükség is volt már, hiszen a tornyok építése óta a homlokzatot nem újították fel. 2016 decemberében áldotta meg Udvardy György pécsi megyéspüspök az immár ismét hófehér templomot.

Az egyetemen tanuló külföldi diákokra tekintettel rendszeresek az angol nyelvű misék is.

 

(Forrás: pecsiegyhazmegye.hu)

2021-11-29 10:00:00