Dobány Sándor műhelyében

Fotóesszé

Cseri László

Dobány Sándor az egyik legkiválóbb kortárs keramikusművész. Cseri László fotóesszéje az elmúlt 40 évben készült alkotások közül mutat be válogatást.

 

Pécsett született 1954. május 19-én. 1969-ben választott szakmát, és 16 éven keresztül a pécsi Zsolnay gyárban dolgozott gipszmintakészítőként, s a régi Zsolnay kerámia közelsége a gondolkodásmódját is meghatározta. Festészeti és szobrászati tanulmányait magánúton végezte. Olyan művészektől tanult, akiket ma is mestereinek tekint: Haraszti Pál és Lantos Ferenc festőművészektől, valamint Csiky Tibor szobrászművésztől.

Az 1985-ben elkészített teáskanna-sorozata megváltoztatta alkotói pályáját, a porcelán felé fordult, azon belül a használati tárgyak újragondolása érdekelte leginkább. 1993-ban kitalálója, névadója és egyik alapítója volt a DeForma Csoportnak, amely tíz éven át aktívan működött. A ’90-es évek végétől kevésbé érdekelte a porcelán funkcionalitása, a forma és festészet összhangját kereste.

1989-től lehetősége nyílt kiváló építészekkel együtt dolgozni, ennek eredményeként Magyarországon és külföldön – Görögországban és Skóciában – is megtalálhatók épületkerámiai munkái. 2008-tól 2010-ig a Glasgow School of Art kerámia tanszékének vendégtanára volt. 2011-ben lett az IAC, a Nemzetközi Kerámia Akadémia tagja, 2020-ban Ferenczy Noémi-díjban részesült.

 

(Forrás: http://icshu.org/assets/files/dobany.pdf)

2021-09-30 10:00:00