A pécsi Rácz Aladár Közösségi Ház

Fotóesszé

Cseri László

Több mint 30 év működés után eladná épületét a Rácz Aladár Közösségi Ház, mert támogatás hiányában nem tudják kifizetni a rezsit. Cseri László fotóesszéje a közösségi ház sok száz műalkotásból álló gyűjteményéből ad ízelítőt.

A Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesület 1989. március 29-én alakult meg Pécsett, akkor még csupán 36 fővel. Mára 800 tagot számlál, és a dél-dunántúli régióban közel száz településsel áll kapcsolatban. Megalakulásuk óta nagy hangsúlyt fektetnek a cigány kultúra, művészetek és hagyományok ápolására. Az egyesület kitartó és alázatos munkájának köszönhető, hogy létrejött a Rácz Aladár Közösségi Ház, amely azóta a régió cigányságának szellemi, kulturális és módszertani bázisává vált. A pécsi József utca 4. szám alatti épület 1989-ben nyílt meg, majd 1998 májusában megnyitották az Erdős Kamill Cigány Múzeum állandó kiállítását, amely főként a Baranya megyei cigányság életét mutatja be a látogatóknak. Az egyesület létrehozta a Cigány Képzőművészek Stúdióját is, amely egyesíti a térség tehetséges roma származású képzőművészeit.

A közösségi ház földszintjén számos időszaki kiállítás volt látható az elmúlt évtizedekben – legutóbb a roma holokausztról –, az emeleten pedig a Kossuth-díjas Szentandrássy István állandó kiállítása látogatható. Évről évre több fontos programsorozatot rendeznek meg: a Pécsi Cigány Kulturális Napok, a Nemzetiségként Baranyában, a Pécs-Baranyai Roma Nap és a Baranyai Cigányok Tavaszi Fesztiválja is immár hagyományosnak tekinthető.

Az egyesület néhány hónapja azonban eladásra hirdette meg az épületet, mert azt nem tudják tovább fenntartani a tetemes rezsiköltségek miatt. Mint dr. Kosztics István elnök elmondta, kisebb épületbe költöznének, és az értékesítésből befolyó pénzt is fel tudnák használni a szervezet céljaira. Azért is döntöttek az eladás mellett, mert az elmúlt években már nagyon kevés olyan elérhető nyilvános pályázat volt, amelyen a rezsiköltségekre lehetett forrást kapni.

 

(Forrás: varosom.hu)

2021-08-28 09:00:00