A pécsi Jókai tér

Fotóesszé

Cseri László

Pécsett a Séta tér és a Széchenyi tér mellett a Jókai tér a legnépszerűbb a városlakók és a turisták körében. Cseri László fotóesszéje az itt található épületeket és műalkotásokat mutatja be.

 

A város főtere mellett a Széchenyi tér szomszédságában terül el a Jókai tér, amelyet az évszázadok során számos néven neveztek. Az 1770-es évek végétől a déli utcarész neve Schmied Gasse (Kovácsok utcája), majd Platea Fabrorum (Mesterek-Kovácsok utcája) volt, nem véletlenül, hiszen a környező házak kisebb-nagyobb műhelyeket rejtettek, ahol mesteremberek laktak. Később az utca és a tér egységes nevet kapott, így előbb Fischmarkt (Halpiac) lett, majd használták a Kispiac, Kleine Platz, Kistér elnevezéseket is. Mostani nevét 1893-tól viseli, amikor Jókai Mór irodalmi munkásságának ötvenedik évfordulóján az írót Pécs díszpolgárává választották.

A Jókai tér keleten tehát a Széchenyi térbe fut bele, nyugatról a Ferencesek utcája, délen pedig a Jókai utca határolja. 1960 előtt még villamos közlekedett itt, 2001 óta már autósforgalom sincs. Az egykori villamossínt 10 méter hosszúságban megőrizték a tér észak-nyugati részén.

A tér mai formáját 2001-ben kapta, amikor az új burkolattal együtt egyéb elemek is megjelentek: Pál Zoltán Munkácsy-díjas szobrász alkotásai: A Föld köldöke, a Párkád, a Trón, a Szoma és a Monostor című plasztikák, továbbá Bencsik István Kossuth-díjas szobrászművész Genezis I. című műve, amely egy gigantikus hüvelykujjat ábrázol.

A tér egyik nevezetes épülete az Elefántos Ház (egykori Tallián-ház), amely először sütőüzemként működött. 1744-től csaknem 100 éven át a Hoitsy (illetve Kajdatsy) család birtokolta, emeletén rangos úri rezidenciát rendeztek be. A klasszicista stílusú ház a nevét az északnyugati sarkán található bádogelefántról kapta, amely egy 19. századi cég jelvénye volt.

A tér rendszeresen adott otthont a különböző pécsi fesztiváloknak, például POSZT-nak, a Pécsi Szabadtéri Játékoknak, a Pécsi Nemzetközi Felnőttbábfesztiválnak vagy a Pécsi Folknapoknak.

 

(Forrás: pecsma.hu, Jelenkor Online)

2021-06-28 08:00:00