A Püspöki Kincstár

Cseri László

A pécsi Püspöki Kincstár 2015-ben költözött a Káptalan utca 6. számú épületbe, amely eredetileg kanonokházként épült, majd később Martyn Ferenc festőművész otthona volt. A Kincstár értékeiből Cseri László fotóesszéje mutat be válogatást.

A Káptalan utca 6. számú épületet még ma is Martyn-házként ismerjük, hiszen a pécsi művész itt dolgozott haláláig. Az épületet 1843-ban építtették Kirstein Ágoston tervei alapján. A homlokzaton Kiss György szobrászművész Szent Péter- és Szent Pál-szobrai láthatók. Az épület előtt Martyn két bronzplasztikája áll (Barbár emlék és Gabriel Fauré emlékére), a kapualjat az általa tervezett üvegablak díszíti.

Az emeleten azonban 2015-től a Püspöki Kincstár, vagyis az egyházművészeti kiállítás látható. A Pécsi Püspökség egyházi kincsei mellett számos képzőművészeti alkotást tekinthetünk meg az ízlésesen berendezett termekben. Az évszázadokig csak kevesek számára látható, páratlan műalkotásokat rendszerez a kiállítás: festményeket, grafikákat, metszeteket, szobrokat, ötvöstárgyakat, numizmatikai emlékeket. Itt látható például a mecénás püspök, Klimó György portréja és jelentős római éremgyűjteménye, Karl Atzger osztrák származású festő Krisztus életét bemutató, nagyméretű festménysorozata, amely egykor a Székesegyházban kapott helyet, és itt található Székely Bertalan és Kubányi Lajos egy-egy alkotása is.

Ez év őszén Paulus Antonius Senser (1716 k.–1758) eszéki-pécsi barokk festő kiállítása is a Kincstárban nyílt meg. Senser jelentős alkotótevékenységet fejtett ki a Pécsi Egyházmegye történelmi területén a 18. század első felében. Alkotásai jelenleg Magyarországon kívül Horvátországban, Szerbiában és Bosznia-Hercegovinában is megtalálhatók.

2020-11-01 16:00:00