A Nagyharsányi Szoborpark

Cseri László

A Nagyharsányi (köztudatban élő nevén: Villányi) Szoborpark különös látványt nyújt közel 130 alkotásával, amelyek ma már körsétányról is megtekinthetők. Cseri László fotóesszéje e szobrok közül mutat be néhányat.

 

A Szársomlyó felhagyott kőbányájában 1967–68-ban létesítettek nemzetközi alkotótelepet. Túlnyomórészt helyi kőből vagy a siklósi Rózsabánya hulladékköveiből faragott alkotások láthatók benne, az időszakosan itt dolgozó hazai és külföldi művészek munkái. A park anyagának bővüléséhez az évtizedek során neves alkotók járultak hozzá, köztük Bocz Gyula, Székely Péter (Pierre Székely), Martyn Ferenc, Bencsik István, Orosz János, Varga Imre, Keserü Ilona, Kovács Ferenc, Ócsai Károly, Csontos László, Farkas Ádám, Gaál Tamás, Kígyós Sándor, Gulyás Gyula, Veszprémi Imre, Buczkó György, Böszörményi István, Horváth Ottó, a külföldiek közül Peter Roller, Juraj Gavula, Ruggero Pazzi, Vittorio di Muzio, Yoshiharu Maekawa, Isszei Amemija, Colin Foster, George Apostu és sokan mások. A művészek a közeli Gyimóthy-villában kaptak szállást és ellátást. A bányakatlanban kompresszorház biztosította a szobrok megmunkálásához használt szerszámgépekhez szükséges sűrített levegőt és ipari áramot.

1991-ben az akkori Janus Pannonius Tudományegyetemmel (a Pécsi Tudományegyetem jogelődje) együttműködésben művészeti mesterképzés indult az alkotótelepen.

A Baranya Megyei Önkormányzat többségi tulajdonában lévő, korábban is gondokkal küszködő Baranyai Alkotótelepek Nonprofit Kft. 2012 elején került állami fenntartásba, miután az önkormányzati átalakítás részeként az állam kiüresítette a megyei önkormányzatokat, adósságállományuk mellett vagyonuk és költségvetésük túlnyomó részétől is megszabadítva őket. A kft. még ebben az évben végelszámolás révén megszűnt.

A helyszínen most Kikerics néven új panorámasétány épült, melynek célja nemcsak a szoborpark, hanem a dél-dunántúli Natura 2000 természetvédelmi területek bemutatása is. A projekt első részeként a sétány mellett elkészült a parkhoz kapcsolódó fogadóépület. A szoborpark viszont nem alkotótelep többé, pusztán kiállítás, melynek egyes darabjai az idők során megrongálódtak.

2020-08-29 00:00:00