A pécsi városháza

Cseri László

Pécs főterén több városháza is épült az elmúlt évszázadok során, kettőt időközben lebontottak. Cseri László fotóesszéje a jelenlegi, harmadik városháza épületét mutatja be.

 

A ma látható épület helyén már közvetlenül a török idők után, 1698-ban is építettek egy városházát, amely arról nevezetes, hogy 1780 áprilisában ennek az épületnek a balkonjáról hirdették ki a szabad királyi városi rang megszerzését. Idővel ez az épület már szűkösnek bizonyult, ezért 1830 és 1834 között Piatsek József építész tervei alapján felépítettek egy kétszintes, klasszicista stílusú építményt.

Ám ez az épület is a korábbi városháza sorsára jutott, és 1895-ben megszületett a döntés egy újabb városháza építése mellett, és a második városházát 1905-ben lebontották. A korábbi két városháza építménye sem merült a feledés homályába, hiszen a Várostörténeti Múzeum mindkettő épületről őriz egy-egy makettet. Az új épület megépítésével Lang Adolf építészt bízták meg, aki megálmodta a háromszintes neobarokk, eklektikus stílusú, tornyos városházát. Az építmény jellegzetessége az óratorony, már 1871-ben a korábbi épületen is megvalósulhatott.

Az 1905-ben lebontott második városháza

A harmadik, jelenlegi városháza, a korábbinál sokkal nagyobb területen épült meg. A klasszicista városháza és a Perczel utca közötti barokk épületet, valamint a városháza és a jelenlegi Városház köz közti copf stílusú házat is le kellett bontani. A torony csúcsán Pécs város szabad királyi oklevelének címere látható, amelyet 1780-ban a szabad királyi jogokkal együtt adományozott a városnak Mária Terézia és fia, II. József.

2019-12-28 17:30:00