A Pécsi Tudományegyetem épületei a keleti városrészben

Cseri László

A Pécsi Tudományegyetem számos épületben működik a város különböző pontjain. Cseri László fotóesszéje ezúttal a keleti városrészben található épülethalmazból mutat be reprezentatív válogatást.

Annak ellenére, hogy a Pécsi Tudományegyetem címerében szerepel az 1367-es évszám, nem a középkori egyetem, hanem az 1912-es alapítású pozsonyi Magyar Királyi Erzsébet Tudományegyetem hivatalos jogutódja, amely 1923. október 15-én kezdte meg működését a városban.

Az 1921-ben Pozsonyból átköltöztetett Magyar Királyi Erzsébet Tudományegyetem Pécsett kapott új otthont – abban a 48-as téri épületben, ahol ma az Állam- és Jogtudományi Kar és a Közgazdaságtudományi Kar működik. 1970-ben – a megnövekedett hallgatói létszám miatt – az épület egy emelettel bővült. Néhány tanszéki iroda mellett szemináriumi termek kerültek ide, valamint az V. számú tanterem, későbbi nevén Auditórium Maximum, amit 2003-ban Irk Albertről, az egyetem egykori dékánjáról neveztek el. Az utóbbi években számítógéptermek létesültek és 1999 novemberében átadták a 300 fő befogadására alkalmas nagytermet is. 2001-ben készült el a Dohány utcai épület felújítása, ahol a kar tanulmányi osztálya és 7 tanszék nyert elhelyezést. Időközben megkezdődött a 48-as téri, illetőleg Rákóczi úti épületszárnyak felújítása, amelyeket 2003-ban adtak át.

A Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont az Európa Kulturális Fővárosa − 2010 projekt kiemelt beruházása volt. A több mint 13 000 m2 területű korszerű, a mai felhasználói igényeket kielégítő épület hét szintjén a PTE Egyetemi Könyvtár Központi Könyvtára, a Csorba Győző Könyvtár és a Benedek Ferenc Jogi- és Közgazdasági Szakkönyvtár kapott helyet. Az elnyert pályázat értelmében az épületbe költöző könyvtárak harmonizálták dokumentum-állományukat és könyvtári szolgáltatásaikat. Az úgynevezett „szolgáltatásintegráció” keretében közösen működtetik a látogatók számára leginkább fontos tevékenységeket.

A Zsolnay Kulturális Negyed nemcsak otthona a Pécsi Tudományegyetem több karának, hanem inspirálója és segítője is a hallgatók kibontakozásának. Az egyetemisták számos bemutatkozási lehetőséget kapnak, így nemcsak résztvevői, hanem alakítói is a kultúrának.

A PTE Művészeti Kara, valamint a Bölcsészettudományi Kar Kommunikáció- és Médiatudományi, illetve a Szociológia Tanszék közel ezer hallgatója tanul és alkot a Zsolnay Kulturális Negyed inspiratív környezetében: képzőművészek, zenészek, festők, szobrászok, keramikusok, grafikusok. Kiemelkedően egyedi építészeti megoldás a Művészeti Kar könyvtárának elhelyezkedése az egykori gyár kemencéinek helyén. Az egyetemi negyedben működik az egyetemistákból álló, 1996-ban alakult Janus Egyetemi Színház is.

2019-11-30 16:00:00